banner249

Vali Recep Yazıcıoğlu olmadan 18 yıl

Sırasıyla Tokat, Aydın, Erzincan ve Denizli Valisi olarak görev yapan ve adından ‘Efsane Vali’ olarak anılan Recep Yazıcıoğlu, 2 Eylül 2003 tarihinde geçirdiği trafik kazası neticesinde ağır yaralandı. Kazadan 6 gün sonra 8 Eylül 2006’da hayatını kaybetti.

Vali Recep Yazıcıoğlu olmadan 18 yıl
banner240

Hakkında kitap yazılan, dizi ve filmleri çekilen Vali Recep Yazıcıoğlu, 2 Haziran 1948 yılında Trabzon Köprübaşı, Beşköy’de doğdu. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1968’de tamamlamasının ardından Aydın’a memur olarak atandı. Hemen her kurumda görev yapan Yazıcıoğlu, 1971-1984 yılları arasında sırasıyla Kalkandere, Bahçe, Hamur, Ayvacık, Kırıkhan, Alaca, Akçakoca ilçelerinde kaymakamlık görevinde bulundu.

EFSANE VALİ UNVANI HER YERDE

1984 yılında Rahmetli Başbakan Turgut Özal imzasıyla valiler kararnamesine alınan Recep Yazıcıoğlu, 36 yaşında Türkiye’nin en genç valisi olarak Tokat’a atandı. Yazıcıoğlu sırasıyla 14 Ağustos 1989'da Aydın Valisi olarak göreve başladı. 19 Ağustos 1991 tarihinde Erzincan Valiliğine, 26 Eylül 1999'da Merkez Valiliğine, 30 Ocak 2003'te de Denizli Valiliğine getirildi.

Vali Yazıcıoğlu, ilk görev yeri olan Tokat’ta ilin öz kaynaklarını kullanarak eğitim seferberliği başlatarak, yöre halkının destekleri ile hem okul hem de sağlık ocağı açtı. Buradaki görevinde ‘Cumhuriyet döneminden’ fazla okul ve sağlık ocağı açması nedeniyle ödül de aldı. Tokat’ta geçirdiği 5 senenin ardından Aydın’a atanan Vali Recep Yazıcıoğlu burada da benzer işlere imza attı.

EFSANE ERZİNCAN’DA

Tokat ve Aydın’da önemli işlere imza atan Vali Recep Yazıcıoğlu, Erzincan’a 19 Ağustos 1991’de atandı. Atanmasından 8 ay sonra şehri yerle bir eden 7,2’lik deprem meydana geldi. Vali Yazıcıoğlu, depremin ardından Ankara’dan ve yöre halkının desteğiyle Erzincan’ı 8 ayda ayağa kaldırdı.

Kemaliye-Başpınar arasında Karasu Nehri üzerinde yine tüm imkansızlıklara rağmen köprü inşa edilmesini sağlayan Vali Yazıcıoğlu, Başbağlar Katliamına da şahit oldu. Kemaliye üzerinde yapılan köprünün ardından Ayşe Kulin hakkında ‘Köprü’ kitabını yazdı ve bu kitaptan esinlenerek 2006 yılında kitaptan uyarlama dizi yapıldı.

DENİZLİ VALİLİĞİ VE ÖLÜMÜ

Erzincan Valiliği’nin ardından 4 sene boyunca merkeze alınan Yazıcıoğlu 20 Şubat 2003’te Denizli’ye atandı. Burada yörenin doğal güzelliklerini öne çıkartarak turizmi hareketlendirmeye çalışan Yazıcıoğlu, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle gittiği Ankara’da geçirdiği trafik kazasında vefat etti. Yazıcıoğlu'nun naaşı Söke'de yatmaktadır.

RENKLİ KİŞİLİĞİ İLE DİKKAT ÇEKERDİ

Gittiği her ilde ekstrem sporlarla ilgilenen Vali Yazıcıoğlu, takım elbiseden ziyade rahat giyinmeyi tercih ederdi. Hiçbir zaman makam kapısını kapatmayan Yazıcıoğlu, gittiği yerlerde tebdilli kıyafetle denetim yapardı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER