MERKEZ’ DEN BÜYÜK PİYASA VAR

BIST-100 endeksi 115.000 den başlayan düzeltme sonrası dün en düşük nokta olan 103.000 seviyelerinden tepki yaptı. Bu tepkinin devam ettiğini görüyoruz. 107.500 önemli bir direnç ve buranın kırılması için işlem hacminin daha da artması gerekiyor. Özellikle döviz ve faizdeki yukarı seyir piyasayı baskılamaya devam edecektir. Bu nedenle 107.500 seviyesinin geçilmesi zor görünüyor. 104.000 ve 102.500 desteklerini izleyerek yukarı pozisyonlar alınabilir. Direnç noktasına yaklaşımlarda kar realizasyonları ve satış baskısı görebiliriz.

Dolarda tarihi zirve 3.98 seviyesi görüldü. Dün TCMB’nin hamleleri vardı. Tüm fonlamayı geç likidite penceresinden yani %12.25 ten yapacak. Gecelik fonlamayı sıfıra indirecek. Böylelikle çeyrek puanlık bir faiz artırımı yapmış oldu. Piyasadaki TL’yi kısarak döviz talebini azaltma yoluna gidiyor. Ancak bunların yetersiz olduğu piyasanın faiz artırımı istediği net şekilde görülüyor. Hatta dolaylı yollardan yaptığı her hamle olumsuz sonuçlar doğurupTCMB’ nınitibarını düşürüyor.Daha önceki yorumlarımda defalarca belirttiğim gibi faizlerin artırılması dövize olan talebin önünü kesebilecek tek arguman. Yoksa kurlarda çok daha yüksek seviyeleri çok rahatlıkla görebiliriz. Bakınız IMF ye borcumuz yok ancak başka yerlere borcumuz var. Yani aslında biz borcu borçla kapatan bir durumdayız. Buyrun rakamlara. Türkiye’nin brüt dış borç stoku 423 milyar dolar. Net dış borcu 283 milyar dolar. Kur arttıkça borcumuzda yükselecek. Bu hepimizin cebinden çıkacak. Bunların ışığında şunu net söyleyebiliriz. Politik tansiyon yüksek seyrederse, Dünya’ya rest çekilmeye devam edilirse, 4 Aralık Zarraf davasında Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ya da bakanları konu edilirse (ya da zarraf itirafçı olursa) doları önce 4.00 TL seviyesinde sonra 4.20 seviyesinde görebiliriz. Benden söylemesi..

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

[email protected]

 @sadikMazanoglu

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.