KÜRESEL GÜÇLER TEPİŞİYOR ARAKAN’LI MÜSLÜMANLAR KATLEDİLİYOR.

Sevgili Dostlarım; Arakan zulmü hemen hemen her gün görsel ve yazılı basında. Haberlerde bu zulmün de dini odaklı olduğu aktarılmaktadır. Ama maalesef esas gerçek bu değil.Biraz bu konu ile araştırma yaptığımızda konunun din kisvesi altında küresel güçlerinekonomik çıkarları etkili olduğu görülmektedir.

Burma veya Birmanya adıyla da bilinen Myanmar, Güneydoğu Asya'nın en büyük ikinci ülkesidir.Güneydoğu Asya’da, Andaman Denizi ve Bengal Körfezi kıyısında, Bangladeş, Çin, Hindistan, Laos ve Tayland arasında yer alan ülkedir. Myanmar, Çinhindi’nin kuzeybatısında yer alır. Komşuları kuzeybatıda Hindistan ve Bangladeş, kuzeydoğuda Çin, güneydoğuda Laos ve Tayland’dır. Ülkenin güneybatı kıyıları Bengal Körfezi ile çevrilidir.Myanmar coğrafi konumu itibariyle Hint okyanusu, Bengal körfezi ve stratejik deniz yollarını kontrol yeteneğine sahiptir. Söz konusu deniz yolları Çin, Japonya ve G.Kore için hayati önem taşımaktadır. Petrole, doğal gaza, çok değerli mineral ve madenlere sahip ülke ek olarak, Çin ile Hindistan arasında stratejik bir noktada bulunmaktadır

Müslümanlarınzulme uğradığı Arakan ise, Myanmar'ın 7 eyaletinden biri.52 milyonluk ülkenin yüzde 89’u Budistlerden oluşuyor, Müslümanların oranı ise yüzde4- 4,5civarındadır.Ancak Müslüman önderler bu oranın % 10 ile 14 arasında olduğunu söylemektedirler.

Japonya ve özellikle de Çin, ihtiyaç duyduğu enerjinin büyük bölümünü deniz yoluyla Orta Doğu’dan temin eder. Fakat ABD’nin Diego Garcia’daki deniz üssü ve ABD desteğiyle büyük deniz gücü haline gelen Hint donanması ise Çin’in ulusal güvenlik çıkarlarına karşı büyük bir risk oluşturmaktadır. Çin’de bu riski en aza indirmek ve enerjiyi güvenli bir şekilde Çin’e ulaştırmak için Myanmar ‘a önce ekonomik ve teknik yardımda bulundu. Sonrasında Çin-Myanmar arasında stratejik ve askeri işbirliği anlaşmaları imzalandı. Anlaşma ile Çin Myanmar’da deniz üssü kullanma hakkı elde etti. Böylece hem Myanmar’ı tampon bölge olarak kullanma imkânına sahip oldu hem de Hint okyanusunda deniz trafiğini denetleyebilecek konuma ulaştı. Şüphesiz Myanmar Çin için sadece güvenlik ortağı değil aynı zamanda petrol ve gaz yataklarıyla da ilgilenilecek bir devlet olmuştur.

Çin ve Rusya’nın bölgede üstünlük geliştirmesine karşın ABD, Afganistan ve Irak bataklığına saplandıktan sonra Asya-Pasifik coğrafyasında çok önemli mevziler kaybetti. Çin’in hızlı yükselişini Asya’daki müttefikleri Japonya ve G.Kore için tehdit olarak gören ABD, bir yandan yeni bir Asya politikası geliştirerek kaybettiği mevzileri yeniden kazanmaya çalışırken diğer yandan Çin’i güneyden kuşatabilmek için küçük Güney Asya ülkelerinde kendi yandaşı ve Çin karşıtı rejimleri oluşturacak operasyonlara girişti. Bunun son örneği Güney Çin denizi krizinde yaşandı. ABD’nin 2040 yılına kadar donanmasının büyük bir kısmını Bengal Körfezi’ne kaydıracağı tahmin ediliyor.

  Myanmar aynı zamanda yeraltı zenginliklerinin üzerinde ve buküresel güçlerin ağzını sulandırıyor. Batı ülkeleri bakımından da bu ülke iyi ve yeni bir Pazarolarak görülüyor. Çin ve Hindistan açısından da öyle görülmektedir. Çin'in ekonomik olarak buradan birtakım beklentileri var. Bu bölgenin kaymağını 1962'de kurulan Maoist askeri rejim üzerinden Çin yemiştir. Çin, bu çıkarların ABD'nin eline geçmesini istemiyor. 2012'den bugüne kadar,Arakan'da katliam yapılan yerler, genellikle Çin'in petrol boru hattı üzerinde bulunuyor.Arakanlılara yönelik şiddetin temelinde dinden çok, etnik azınlık politikaları öne çıkmaktadır.Ancak bu, taraflar arasında bir din kavgası şeklinde gösterilmektedir Bunun maksadı petrol boru hattının güvenliğini sağlamaktır. Din - mezhep kavgaları dünyada en geçerli mazeret olmuştur.

Küresel güç ABD ve Batılı devletler ile bölgesel güç Hindistan ve Çin, Myanmar'daki ekonomik çıkarları uğruna Arakan'daki katliama sessiz kalıyor. ABD, Çin’in etki alanını azaltmak için yarın bölgeye müdahale ederse şaşmamak gerekiyor, eğer bir müdahale olursa bu Arakanlı Müslümanların katledilmesini sona erdirmekten çok kendi ekonomik çıkarları ve enerji güvenliği için olacaktır.Kısaca Küresel Güçler tepişiyor, Arakan’lı Müslümanlar katlediliyor. 

Sağlıkla, Sevgiyle, Bilgi ile kalın…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.