K.KORE – ALMANYA – K.IRAK VE PİYASALAR

Ekonomistlerin temel önceliklerinden biridir gündemi takip etmek. Küresel gelişmeler, ülkeler arası diyaloglar, jeopolitik gelişmeler, siyaset vs. derken gündemden bir an bile uzak kalamazsınız. Bu haftada öyle olacak. K.Kore’den yeni füze denemesi, doların iç ve dış piyasalardaki seyri, K.Irak’ta 25 Eylül’de yapılması beklenen referandum, AB ile devam eden polemikler, Rusya’da füze alım anlaşmasının yansımaları, ABD’deki Halkbank ile ilgili dava, siyasi gelişmeler bu haftaki gündem konularımız.

K.Kore’nin füze denemeleri gidip bir başka ülkeye düşmediği sürece artık piyasaları etkilemez hale geldi. Umarım 33 yaşındaki küçük dev Kim Jong-Un bunu bir bilgisayar oyunu sanmıyordur.

AB ve özelikle Almanya ile yaşanan demokrasi ve özgürlükler alanındaki polemik konusunda Almanya’da seçimler olmasa gündeme gelir miydi diye düşünmeden edemiyorum. Sosyal Demokratların adayının söylemini itibarsızlaştırmak için Hristiyan Demokrat Merkel’de bu çıkışı yapmak zorundaydı. Seçimler sonrası tansiyonun düşeceğinden hiç şüphem yok.

21 Eylül günü ABD’de Trump- Erdoğan görüşmesi oldukça önemli. Eski Bakan Zafer Çağlayan’a uzanan Rıza Sarraf davası ABD yönetiminin elinde bir koz olarak duracak. Erdoğan, Çağlayan ve Halkbank yöneticileri konusunda Trump’a neler diyecek merakla bekliyoruz.

Haftanın en önemli gelişmesi 25 Eylül’de K.Irak’ta yapılması planlanan referandum. Barzani referandum ile ilgili tüm erteleme tekliflerini reddetti. Referandum yapılırsa o zaman bölge ve Türkiye için farklı senaryoların gündeme gelmesi olasıdır. 27 Eylül’de  yapılacak MGK 22 Eylüle çekilerek ve aynı gün bakanlar kurulu toplantısı eklenerek yapılacaklar değerlendirilecek. Bu bağlamda akla gelebilecek önlemler: Ankara’daki KDP temsilciliğinin kapatılması, Habur’un kapatılması, petrol boru hattından akışın durdurulması, THY Erbil-Süleymaniye seferlerinin kaldırılması, Erbil Başkonsolosluğu’muzun kapatılması veya Başkonsolos’un geri çekilmesi, nihayet askeri harekat.

Bu gündem içinde gelelim piyasalara. Borsada kâr satışlarına rağmen çıkış trendi korunuyor. Ancak tepkilerin satışla karşılaşması ve endeksin destek seviyelerine yakın seyretmesi güç kaybı olarak değerlendirilebilir. 107.500 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Eğer kırılırsa  destekler 105.000 ve 102.000 seviyelerinde. 110.000-110.500 direnç olarak izlenmeli. Çıkışın devamı için bu seviyelerin geçilmesi gerekecek. Bu durumda sonraki direnç 112.000-113.000 seviyelerinde. Destek noktalarında tepki alımları görülse de jeopolitik risk nedeniyle satışla karşılaşabilir.

Dolar/TL kurunda 3.40-3.35 seviyeleri kısa ve orta dönem için destek noktaları olarak önemini koruyor. Hükümette 3.40 altında TCMB’nın müdahalesini istiyor.3.47 ve 3.52 direnç seviyeleri. Tepki çıkışının devamı ve düşüş trendinin kırılması için 3.52 seviyesinin geçilmesi gerekecek.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.