GİZLİ İŞSİZLER!!!

Geçen haftaki yazımda faiz dışı silahların kullanımının döviz üzerindeki etkilerinden bahsedip bunlarım MB’nın rezervleri üzerinde olumsuz etki yarattığını belirtmiştim. Hafta biterken açıklanan verilere  göre, 10 Şubat'ta 92,8 milyar dolar olan brüt döviz rezervi, 17 Şubat itibarıyla 89,0 milyar dolara geriledi.  Bu değer 17 Ağustos 2012’den bu yana kaydedilen en düşük seviyeye işaret etmektedir.

Ekonomi ile ilgili çalan çanlardan biride işsizlik ile ilgili. TÜİK verilerine göre  Türkiye, son bir yılda işgücü artışı kadar istihdam artışı sağlayamamış ve dolayısıyla işsiz oranının ciddi biçimde artmasına engel olamamıştır. Kasım 2016 itibariyle işsizlik oranı yüzde 12,1, tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 14,3 olarak açıklandı. TÜİK verilerine çalışma çağında olup iş aramayanları ilave edersek (gizli işsizlerimiz) gerçek oran yüzde 18’leri geçiyor.

Rakamları irdeledikten sonra gelelim bu haftaya. Gündemde yine Trump var. Küresel piyasalarda bu haftanın ana gündem maddesi bu akşam ABD Başkanı Donald Trump’ın kongre sunumu olacak. İşbaşı yapan başkanların iktisadi planlarını senatörler ve Temsilciler Meclisi üyeleriyle ilk defa paylaştığı forumlar olarak düşünülen bu platformda Donald Trump’ın mali politikalarla ilgili bazı detayları açıklaması bekleniyor. Ancak yeni Amerikanın yeni başkanının konuşmasında, göçmen politikaları, Meksika sınırına duvar gibi sert söylemlere yer vermesi gelişmekte olan ülke piyasalarında yine sıkıntı yaratabilir. Dolar cephesinde bu gelişmeye dikkat etmek gerekli. Hisse piyasalarında yavaş yavaşta olsa realizasyonlar geliyor. Özellikle 87500 çok önemli hale geldi. Kırıldığında sert satış gelme ihtimali oldukça yüksek.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.