banner249

En sık görülen, en çok öldüren sepsise dikkat!

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, dünyada sık görülen sepsisin aynı zamanda en çok ölüme yol açan hastalık olduğuna dikkat çekti.

En sık görülen, en çok öldüren sepsise dikkat!
banner240

Kamuoyunda “kan zehirlenmesi” olarak bilinen sepsis hastalığına dikkati çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Türk Yoğun Bakım Derneği ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenen toplantı PAÜ Tıp Fakültesi konferans Salonu’nda yapıldı. PAÜ Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rıza Hakan Erbay, toplantıda yaptığı konuşmada, sepsisi “enfeksiyona karşı vücudun verdiği anormal yanıt sonucu organ fonksiyonlarında bozukluğa yol açan ve ölüm oranı yüksek hastalık” olarak tanımladı. Sepsisin dünyada en çok görülen, en çok öldüren en yüksek tedavi maliyetlerine yol açan, hastanede en uzun yatışlara sebep olan çok karmaşık bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Erbay, “Sepsis farkındalığının artırılmasını amaçlayan global bir proje olan GSA’nın (Global SepsisAlliance) öncülük ettiği ve ülkemizde Sağlık Bakanlığı’nın katkılarıyla Türk Yoğun Bakım Derneği’nin organize ettiği bu eğitim; tüm yurt çapında, eş zamanlı bir biçimde 13 Eylül Dünya Sepsis Günü kapsamı içerisinde yapılıyor. Bu nedenle yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Temel amacımız başta sağlık çalışanları olmak üzere ülkemizdeki herkesi sepsis hakkında bilinçlendirmek ve bu hastalığın farkındalığını yükseltmektir” dedi.

PAÜ Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Simay Serin ise, Sepsis hastalığı ölüm oranının yüzde 60-80’lere kadar çıkabildiğini belirterek, tanı ve tedavinin gecikmeden yapılabilmesini, böylelikle sepsisin görülme sıklığını ve sepsis nedeniyle ölümlerin azaltılabilmesini istediklerini vurguladı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER