banner249

Denizli’de klima zorunluluğu

kültür ve turizm bakanlığı'nın turizm tesislerinin belgelendirilmesine ve niteliklerine ilişkin yönetmeliğin uygulanmasına dair tebliğ'i resmi gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. te

Denizli’de klima zorunluluğu
banner240
Kültür ve Turizm Bakanlığı;nın Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Tebliğ;i Resmi Gazete;de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tebliğe göre, Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, - Gaziantep, Giresun, Hatay, Iğdır, İçel, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kilis, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Yalova ve Zonguldak;ta yer alan turizm işletmelerine klima bulundurma zorunluluğu getirildi.

Kış turizmi ve yayla turizmine yönelik faaliyet gösteren asli konaklama tesislerinde ise klima şartı aranmayacak. Ayrıca, dört ve beş Yıldızlı otellerin servis merdiveni veya asansörü düzenlenmelerinde, Yönetmelikte müşteri asansörü için belirlenen kriterler esas alınacak. Bu esaslar, dağınık yerleşim düzenindeki dört ve beş Yıldızlı oteller için de geçerli olacak. Kademeli katlar şeklinde düzenlenmiş tesislerde ise servis asansörü veya merdiveni her farklı kademedeki bölüm için, hizmetin aksamaması kaydıyla, ayrı sağlanmak zorunda olmayacak. Bu husus butik otellerde müşteri asansörü düzenlemeleri için de geçerli sayıldı.  Turizm tesislerinde bedensel engelliler için yapılacak düzenlemeler de belirlendi. Buna göre tesis bahçe ve girişi; Farklı seviyedeki yerler bedensel engelli dolaşımına uygun olarak düzenlenecek.

Tesis giriş kapısı temiz genişliği en az doksan santimetre olacak. Resepsiyonda tekerlekli sandalye erişimine izin verecek şekilde tasarlanmış en fazla 90 cm yüksekliğinde banko düzenlemesi yapılacak. Genel tuvaletler de ise; Temiz kapı genişliği en az 85 cm olacak. Eşik yapılmaması tavsiye edilmekle birlikte yapılması halinde en fazla 1, 5 cm yükseklikte ve pahlı olarak yapılacak. Klozet, lavabo, sifon, batarya gibi donatılar bedensel engellinin kullanabileceği şekilde düzenlenecek. Klozet etrafına, bitmiş döşemeden 85-95 cm yükseklikte olacak şekilde tutunma barları yerleştirilecek.

Aynalar göz hizasında veya inip çıkan ayarlı veya öne doğru 10-15 derece eğik olacak. Yatak odaları için ise; Odalar, bedensel engellilerin rahatça hareket edip odayı kullanabileceği şekilde, uygun büyüklük ve konumdaki eşyalarla tefriş ve dekore edilecek, dengesiz duran, sivri köşeli eşyalar bulundurulamayacak. Oda giriş kapısı genişliği en az 85 cm olacak. Zemini kaygan olmayacak, kalın, yumuşak, tutan halı kullanılmayacak. Dolap kapıları sürgülü ve askı yüksekliği en fazla 140 cm olacak şekilde düzenlenecek.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER