banner249

Damlaya damlaya göl olacak

proje çerçevesinde orman içindeki küçük pınarların yakınındaki çukur yerlere yaklaşık bin tonluk jeomembran doğal göletler yapılacak. bu göletler ağırlıklı olarak kışın yağan yağmur suları ile dolacak

Damlaya damlaya göl olacak
banner240
Proje çerçevesinde orman içindeki küçük pınarların yakınındaki çukur yerlere yaklaşık bin tonluk jeomembran doğal göletler yapılacak. Bu göletler ağırlıklı olarak kışın yağan yağmur suları ile dolacak. Pınarların çıkan su ile beslendiği için daimi su kapasitesi olacak. Helikopterler için yangın havuzu olarak kullanılırken, altına yapılacak küçük borularla da cazibeyle alt kısımlarda bulunan tarlalarda damlama sulamada kullanılacak.         

Denizli İl Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, yapılacak göletlerle ormanlara yağan her damlayı ve pınarları değerlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Eski Denizli Orman Bölge Müdürü Oklu, "Biz daha önce ilimizin ormanlarına Türkiye;de ilk kez yangın havuzlarının yapımını da başlatmıştık. Bu daha sonra ülke geneline yayıldı. Şimdi bu yapacağımız doğal küçük göletler ile yakınındaki en az yüz dönümlük arazi damlama sistemiyle sulanacak. İlk göletimizi Denizli;nin Bozkurt ilçesine bağlı Mecidiye köyüne yaptık. Bu göletlerden 2012 yılında 50 köye daha yapacağız. Hedefimiz Denizli;nin 360 köyünün tamamına bunlardan yapmaktır." dedi.

Göletleri sentetik hammaddelerden oluşan ve su yalıtımı sağlaması için kullanılan yüzey koruyucu tabaka olan jeomembrandan yaptıklarını belirten Oklu, şunları kaydetti: "Betonarme sistemiyle yapılan göletler bu kadar sağlam olmadığı gibi daha pahalıya mal oluyor. Hem her yere yapılamıyor. Beton göletler 75-80 bin liraya mal olurken jeomembran göletini biz bir hafta gibi kısa sürede yaklaşık 15 bin liraya yapabiliyoruz. Yapacağımız göletler ormana yakın bakir kıraç tarlaların yakınına yapacağımız için buradaki ürünler verimli hale gelecek. Bu göletler kışın dolacak yazın kullanılacak. Küçük pınarlarla beslenecek."
Oklu, son yıllarda yapılan yangın havuzlarının ormanlardaki yabani hayvanların su ihtiyacını karşıladığı için çeşitliliğini ve sayısının arttığını sözlerine ekledi.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER