banner249

Çocuklarda pamukçuk uyarısı

uz. dr. ramazan canural, pamukçuğun bebeklerde görülen, candida albicans denilen bir mantarın etken olduğu ağız içi enfeksiyonu olduğunu, bu hastalığın sadece bebeği değil, anne ve babaları da çok yıp

Çocuklarda pamukçuk uyarısı
banner240
Uz. Dr. Ramazan Canural, pamukçuğun bebeklerde görülen, candida albicans denilen bir mantarın etken olduğu ağız içi enfeksiyonu olduğunu, bu hastalığın sadece bebeği değil, anne ve babaları da çok yıprattığını kaydetti. Canural, “Pamukçuk, bebeğin ağzında, ağzının içinde ve çevresinde süte benzer ince bir tabakadır. Yanak iç tarafları bazen dilde, damakta ve dişetlerinde peynire benzeyen çıkıntılı beyaz lekeler şeklinde görülür. Genellikle yeni doğan bebeklerde en erken 7’nci ve 10’uncu günde ortaya çıkar. Sadece yeni doğan bebeklerde değil, birkaç aylık olanlarda da karşılaşılan bir sorundur. Prematüre doğan bebeklerde ise daha sık görülür. Çünkü; pamukçuk bağışıklık sistemi he-nüz gelişmemiş olan bebeklerde ya da bağışıklık sistemi güçsüzleşmiş olan bebek¬lerde görülür. Bağışıklık sistemi yetersiz beslenme, hava kirliliği, ameliyat ya da ya¬ralanma, bağışıklık sistemini baskılayan birtakım ilaçların kullanılması ve bağır¬sakta yer alan faydalı bakterilerin dengesinin bozulması gibi nedenlerden dolayı direncini kaybeder; bu durum pamukçuk oluşumuna zemin hazırlar” dedi.

Pamukçuğun ağızda ya da ağız içinde oluşan lekelenmelerin yanı sıra başka bazı belirtilerinin de olabileceğini belirten Uz. Dr. Ramazan Canural; “Bebeğiniz emmeyi severken ya da çok iştahlıyken birden bunlara direniyor ve ağlama nöbetlerine giriyorsa, bebeğinizde huzursuzluk ve hafif ateş gibi durumlar ortaya çıktıysa pamukçuktan şüphelenilmesi gerekir ve mutlaka bir çoçuk hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Ayrıca bebekte pamukçuk oluştuğunda annenin göğsü, biberon ve emzik temizliğinin iyi yapılması gerekir” dedi. Canural, ağrı olduğu için bebeklerin beslenmesinin bozulabileceğini, bu yüzden de pamukçuk görülen bebeklerin, sık sık emzirilmesi ya da beslenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. .
 
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER