ÇOCUKLARDA ÖĞRETİR

Hepimiz, ömür boyu peşinde koştuğumuz para ve konfor gibi şeyleri aslında tek bir amaç için istediğimizin farkındayızdır; Mutlu olmak için. Fakat çok azımız yöntemin doğruluğu üzerine düşünmüşüzdür.Eğer mutluluğu sürekli bir şeylerin arkasına bıraktıysak yani 'şuna bir sahip olayım mutlu olacağım'şeklindeki denkleme odaklandıysak sonuçta hüsran olur maalesef..Mutlu olmak için yaptıklarımız çoğu zaman mutsuzluklarımızın asıl nedeni oluyor.Tam da bu yüzden çocukları iyi gözlemlemek onları iyi okumak mutluluğun kaynağına ulaşmamızı kolaylaştırır.Paulo Coelho ne güzel özetlemiş;

Bir çocuğun bir yetişkine her zaman öğretebileceği üç şey vardır; 1-Nedensiz yere mutlu olmak…  2-Her zaman meşgul olabilecek bir uğraş bulmak…  3-Elde etmek istediği şey için var gücüyle savaşmak.”

Çocuklar ve yetişkinler dünyayı tecrübe ederken hayatlarını farklı şekilde yaşarlar. Çocukların çevreyi algılama şekilleri, düşündükleri, hissettikleri, yaşamak izledikleri yol, yetişkinlerin yaşamlarında barış, mutluluk ve yaşam memnuniyeti sağlamaya  yardımcı olacak bazı önemli dersler içerir. İşte çocuklardan öğrenebileceğiniz dersler;

Hayatın tadını çıkar

Karşılaştıkları güçlüklere rağmen, çoğu çocuk hayatın keyfini çıkarabilir. Zor zamanlar geçiren çocuklar bile zorluklarından kurtulup, gerçek bir mutluluk, sevinç ve özgürlük deneyimi yaşıyor. Yaşadıkları omuzlarında ağır bir yük olan çocuklar bile şu anda yaşamakta oldukları ana odaklanıyor ve olabildiğince bir süre pozitif duygularını koruyarak olumlu deneyimler yaşayabiliyor. Çocukların doğuştan sahip oldukları hayatta mutluluk  bulmak gibi doğal bir yetenekleri vardır.

Anı Yaşa

Çocuklar, özellikle küçük çocuklar  şu anı yaşama eğilimi gösterirler. Zihin, dikkat ve enerjilerini şu anda olanlar üzerinde yoğunlaştırarak yaşıyorlar. Bu doğuştan gelen harika bir yaşam becerisidir. Geçmiş veya gelecek hakkında endişe etmek endişeler ile dolu bir hayat demektir. Sürekli  kaygı ve endişe depresyona neden olabilir.

Koşulsuz Sev

Çocuklar  yaşadıkları zorluklara rağmen, hayatlarındaki insanlar için koşulsuz sevgiye sahip olabiliyorlar. Çocuklar neredeyse her zaman ebeveynleri ile olmak isterler. Ebeveynleri ne kadar sinirli veya üzgün olursa olsun daima onlarla birlikte olmak isterler.  Çocuğun sözleri ya da davranışları  aksini söylese bile bu böyledir. Çocuklar hataları affetme eğilimindedir. Bir çocuğun doğduğu mizaç, yaşadığı deneyimlerle ve  yetiştirilme tarzı ile ilgili olarak diğer insanların duygularını anlama yeteneğini etkiler. Fakat genel olarak çocuklar birilerini sevdiklerinde ilişkideki zorluklara rağmen onları koşulsuz severler.

Sorular sor

Çocuklar çok, çok ve çok soru sorabilir. Bu iyi bir şey. Merak, öğrenme arzusu ve kişinin kendini olgunlaştırma, değiştirme ve geliştirme istekliliğini gösterir. Yetişkinlikte soru sormaksa, kişisel gelişimi, sağlıklı yaşamı öğrenmeyi, anlayış göstermeyi ve merhamet etme duygularını destekleyebilir.

Açık Görüşlü Ol

Çocuklar genellikle açık görüşlüdür. Çoğu zaman çocuklar, özellikle küçük çocuklar başkalarını oldukları gibi kabul ederler. Farklı bakış açılarını dinler ve yeni bir şeyler yapma yollarını düşünürler. Bazı çocuklar yeni fikirleri düşünmek ve geliştirebilmek için daha doğal bir eğilimle doğar; bazı çocukların mizaçları ise doğru bildiklerini yapma  konusunda daha rahat davranmalarını sağlar. Ama genel olarak çocuklar etkileyicidir. Yeni bir şeyler öğrenmek için kapalı olmak yerine başkalarının anlattıklarını öğrenmeye ve geliştirmeye  açıktırlar.

Yaratıcı ol

Çocuklar doğuştan yaratıcıdır. Her türlü boyama, çizme, resmetme, üretme faaliyetine severek katılırlar. Şarkı söyler, dans eder, konuşurlar. Çocuklar bu eylemlerin ne mükemmelliğine, ne de bu eylemlerin sonuçlarına bakılmaksızın yaratıcıdırlar. Doyum aldıkları bir hayat sürmek ve gerçek benliklerini ifade etmek için harika bir araç olan kendi doğal yaratıcılıklarını kullanırlar...

Mutlu olmak için şu kadim kuralı unutmamak gerekiyor;''İÇİNİZDEKİ ÇOCUĞU ÖLDÜRMEYİN''...

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.