BOŞANMA VE ÇOCUK

Bir ilişkinin evliliğe dönüşmesi ne kadar olağan karşılanılıyorsa bir evliliğin bitmesi de o kadar olağan karşılanmalı. Ancak çocuğunuz bu durumu nasıl karşılayacak ?

Öncelikle şunu bilmelisiniz ki, her çocuk birbirinden farklı bu yüzden çocuğunuzun gösterebilceği tepkiler, kafasına doluşacak düşünceler ve hissedebilceği duygular çocuğunuza özel olacak ve çocuğunuzun yaşına ve bu kararı ona nasıl anlattığınıza göre değişkenlik gösterebilecektir.

Peki boşanma kararı çocuğa nasıl açıklanmalı?

Boşanma kararınızdan emin misiniz? Bir anlık öfke ile alınan bir karar sonucunda belki de eşinize ne kadar ciddi olduğunuzu göstermek için çocuğunuza bu kararı açıkladınız ve birden bire barışmanızdan dolayı çocuğunuzun mutlu olacağına eminsiniz. Ancak unutmayın ki çocuğunuz anlık bir mutluluk yaşasa dahi her zaman kafasında bir soru işareti kalacaktır.

         Ebeveynler bu kararı açıklarken yanlış bir şey söylemekten ya da karşılaşabilecekleri ilk tepkiden korktukları için okulların rehber öğretmenlerinin ya da bir psikoloğun bu durumu açıklamasını isteyebiliyorlar. Ancak bu kararınızı çocuğunuz sizden duymalı. Anne ve baba birlikte aynı ortamda çocuklarına bu kararı açıklamalıdır. Böylelikle çocuk önemli kararlar verilirken anne ve babasının birlikte söz hakkı olacağını düşünür.

         Konuşma sırasında her iki ebeveynde boşanma durumunun çocuk ile alakalı olmadığını, onun yaptığı ya da yapmadığı bir davranıştan kaynaklanmadığı vurgulanmalıdır. Çocuklar eğer ki ortada bu durum için bir neden göremezlerse, “Annemi/Babamı üzdüm, odamı toplamadım” gibi kendini suçlayıcı nedenler üretebilirler.

         Konuşma sırasında vurgulanması gereken bir diğer önemli konu ise boşanma sürecinin yalnızca ebeveynleri arasındaki karı-koca ilişkisini sonlandıracağı, anne ve baba rollerinde bir değişim olmayacağıdır.

Ancak tabii ki en ideali bu açıklamalardan önce bir uzmana danışmaktır.
         Haftaya yazımda boşanma süreci sonrasında çocuk ile ilişkiden bahsedeceğim..
        

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.