BOŞANMA SÜRECİ SONRASINDA ÇOCUK İLE İLİŞKİ

Boşanma süreci sonrasında çocuk için en önemli olan şeyin çocuğun eski rutinlerinin dışına çıkmamak olduğu söylenmektedir. Ancak hukuki olarak bir kısıtlama getirilmedi ise artık çocuğun iki farklı evinin olması ve ebeveynlerinin aynı evde yaşamaması çocuk için yeterince büyük bir değişiklik olabilmektedir. Önemli olan çocuğun ebeveynlerinden bağımsız olarak yaşadığı hayatının rutinlerinin bozulmamasını sağlamaktır. Peki çocuğunuzun sizden bağımsız nasıl bir hayatı olabilir ki? Örneğin, çocuğunuzun okulda ve/veya gittiği kurslarda yaptığı sosyal aktivitelerde sizden bağımsız bir hayatı var. Çocuğunuzun okulunu değiştirmeyin. Çocuğunuzun gittiği kurslar, yaptığı sosyal aktiviteler var ise değiştirmeyin.

Her iki ebeveyninde evinde çocuğa ait oda bulunmalıdır. Velayet davasından sonra çocuğunuz sizinle sadece haftasonları kalıyor olabilir. “Haftasonu dışarıda vakit geçiyoruz, ben çocuğumu hafta içi zaten özlüyorum bu yüzden sarılıp uyumak istiyorum” gibi size masum ve sevgi dolu gelen istekleriniz yüzünden evinizde çocuğunuza ait bir oda yapmaktan kaçınmayın. Evinizde çocuğunuzun bir odasının olmaması çocuğun yeni eve karşı aidiyet duygusu geliştirmesini zorlaştırır.

Boşanma süreci sizin sadece karı-koca rollerinizi bitirir, anne-baba rolleriniz devam etmektedir. Bunu unutmamak ve çocuğunuz ile ilgili bir konu olduğu zaman iletişime geçebilmek önemlidir. Özellikle eğer ki çocuğunuz ergenlik döneminde ise ebeveynlerinin arasındaki iletişim kopukluğunu farkederek bunu lehine çevirmeye çalışabilir. “Baba ama annem izin verdi, Anne ben bugün babam ile kalacağım” gibi.

Bu süreç yüzünden kendinize çocuğunuza karşı suçlu hissetmeyin. Kimi ebeveynler duyduğu suçluluk duygusu yüzünden çocuğuna sınır koymakta zorlanabiliyor. Ancak daha önceki “Çocuklara Sınır Koyma” yazımda çocuklar için sınırların neden önemli olduğunu okuyabilirsiniz.    Çocuğunuzu taraf seçmeye zorlamayın, diğer ebeveynini kötülemeyin. Çocuğunuz birgün ne yaptığınızı mutlaka anlayacaktır. Çocuğunuzun taraf seçmesi için ona pahalı hediyeler almayın. Bu çocuğunuzun sizi daha çok sevmesini sağlamadığı gibi hem eski rutinlerinizin dışına çıkmış olursunuz hem de çocuğunuza “Ortada bir sorun var ve sorunlar pahalı hedşyeler ile çözümlenebilir” mesaji vermiş olursunuz.

Unutmayın ki çocuğunuzun mutsuz bir evde büyümesindense mutlu iki evde büyümesi onun için daha sağlıklı olacak.

Fulya Aybüke FİŞENGİ MUTKİLİOĞLU

PSİKOMEKTEP DANIŞMANLIK

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.