X,Y,Z SADECE MATEMATİK TERİMİ DEĞİLDİR. X SEN, Y ÇOCUĞUN, Z TORUNUN.

Sevgili Dostlar; emekli olalı henüz daha yeni bir yıl olacak.  Emekli olunca ailemle daha çok vakit geçirmeye başladım. Öncelikle oğlumun özel şoförü oldum. Meğer ne zormuş özel şoför olmak. Mesleğim gereği çoğu zaman şoför asker evlatlarım oldu. Her zaman araca bindiğimde oğlum günaydın, tünaydın nasılsın? Diye halini hatırını sorardım. Oğlum araca bindiğinde tek bir kelime yok. Soru sorduğumda ağzında kerpetenle bile laf alamazsın. Çok üstelersen de ‘’ya baba’’ diye trip yersin. Ben bunu sadece benim oğlumda zannediyordum. Yok, öyle değilmiş. Gözlemlediğim konuştuğum her ebeveyn (anne-baba) aynı durumda. Onların halini görünce kızım ve oğlum için çok şükür Allah’ım diye şükretmek zorunda kalıyorum. Ha unutmadan yazayım. Kızım ve oğlum beni her zaman gururlandırmışlardır. Hiç bir zaman saygısızlık etmemişlerdir. Onlar benim yaşam kaynağımdır. Onları çok seviyorum, ömrümün sonuna kadar da seveceğim.

 Neden evlatlarımın yaptıklarımı bana batıyor. Neden onlardan istediğim tepkiyi alamıyorum, diye düşünmeye başladım. Bu sorunumu, önceleri sadece yaşantımın çoğunluğu hep askeri disiplinli ortamlarda geçti, sivilliğe alışamadım diyerekten asker kişi olmama bağlamıştım. Ama çok iyi gözlemci olduğumdan dolayı, bu olaylardan çevremdeki tüm anne babaların bundan dolayı sıkıntılı olduğunu şahit oldum. Bu konuda biraz araştırma yaptım. Çocuklarımız bizden çok farklı, onlar Y, biz X kuşağıyız. Kulağa ilk başta matematik terimi gibi bu kelimeler ne? Çok detaya girmeden açıklamaya çalışacağım.

X KUŞAĞI:

X nesli, 1965-1979 arası doğanlara denir. X nesli kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlanıyor. İş yaşamlarında çalışma saatlerine uyumlu olup, iş motivasyonları yüksektir. Belirli çalışma süresinden sonra kademe atlayabileceklerine inanırlar ve sabırlıdırlar. Daha çok yaşamak için çalışırlar. Ayrıca, bu nesil, bir takım icatlara, buluşlara şahitlik etmiştir. Dünyaya gözlerini merdaneli çamaşır makinesi, transistörlü radyo, kasetçalar ve pikapla açan X nesli sakinleri pek çok dönüşüm yaşamıştır.

Gerçi ben 1964 yılı doğumluyum.1946-1964 yıllarında doğanlar “babyboomer” olarak adlandırılıyor. Teknoloji yaygın olmadığı için çoğu zaman işlerini kendi kendilerine yapmak zorunda kalmış, üretmişlerdir. Bunun yanında, iş sadakatleri yüksektir. Diğer kuşaklardan farklı olarak, iş yaşamları için “çalışmak için yaşamışlardır” ifadesi kullanılabilir. Ayrıca bu nesil için “önce çocuklarına daha sonra ise anne ve babalarına baktılar” ifadesi de kullanılmaktadır. Sadakatlilik ve kanaatkârlık duyguları oldukça yüksektir.  Yazıyı daha fazla uzatmamak ve 1 yıl için kendimi X kuşağından sayıyorum.

YKUŞAĞI:

Y nesli, 1980-1999 arası doğanlardır. Y neslini diğer nesillerle çatışma noktası olarak ele aldığımızda, gerçekten iyi anlamak gerekiyor. Genellikle bu neslin ayrı özellikleri olduğundan habersiz olan nüfus yaygın olduğundan, günümüzde dünyada pek çok uyuşmazlık ya da çatışmalara sahne olmaktadır. Şimdi Y neslinin ön plana çıkan özelliklerini yazarsak durumun daha iyi anlaşılacağını öngörüyorum.

Bağımsız olmayı seviyorlar, özgürlüklerine düşkünlerdir. Otoriteyi sevmezler. Kendilerine kurallar koyulmasından hoşlanmazlar. İş yaşamlarında kurallara ve mesai saatlerine göre çalışmayı sevmezler. Bundan dolayı çok fazla iş değiştirebiliyorlar. Otorite sevmediklerinden bir an önce müdür olmak ya da kendiişlerinin patronu olmak istiyorlar. Farklı görüşlerin kendilerine dayatılmasına karşı çıkarlar. Farklı görüştekileri acımasızca eleştirebilirler. Kendi görüşlerine karşı olan eylemler gündeme geldiğinde hiç düşünmeden rahatlıkla karşı çıkabilirler. Karşı koydukları görüşleri için, uğruna ölümü dahi göze alırlar ve istedikleri olana kadar direnmekten vazgeçmezler. Onlar için gruplaşma ve akranlarına kendini kabul ettirme önemli olduğundan, sosyal gruplara katılma ve birlikte hareket etme önemlidir. Sosyal medyayı etkin kullanırlar ve görüşlerini rahatlıkla dile getirmekten çekinmezler. Özgüvenleri yüksektir. Beklentileri yüksektir ama bedelini ödemek istemezler. Hızlı tüketirler. Eş zamanlı olarak birkaç işi birden yapabilirler. Standart olanı sevmezler, kendine özel olanı ve üstelik “hemen-şimdi” isteler. Y’nin dikkatini çekmek istiyorsanız, mesajınızı, iletişiminizi sadeleştirmeniz gerekmektedir. Bizim gözümüzde Y nesli; tembel, disiplinsiz, prensipsizdirler. Hâlbuki Y nesli farklı bakış açılarına sahiptir. İşte anlaşmazlık da buradan kaynaklanmaktadır. 

Z KUŞAĞI:

Birde Z kuşağı var;  2000 yılı ve sonrası doğanlar, Z kuşağında yer almaktadırlar. “İnternet kuşağı” da denilmektedir. Bunlar tam teknoloji çağı çocuklarıdır. Bunlar,sorgusuz ve sorumluluk yüklenmeden yaşayacaklardır. Çünkü iş hayatına atıldıklarında karar vermelerini gerektiren her şey sistemler tarafından yapılacaktır, yapay zekâ tarafında karar veriliyor olacaktır. Çok diplomalı, uzman ve buluşçu olacaklardır. Tatminsiz, kararsız ve doğuştan tüketiciler olarak yaşantımızda karışılacağız.

Sevgili Dostlarım; lütfen sizde çocuklarınızı ve torunlarınızı yukarıda yazdığım bilgiler ışığı altında değerlendirin, onların yaptıklarını anlamaya çalışın, çok dert etmeyin, bu bir maalesef kuşak çatışması. Sabır…

Sağlıkla, Sevgiyle, Bilgi ile kalın….

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.