TRUMP FIRTINASI

Haftalardır ABD seçimlerinden bahsederken son derece çekişmeli geçeceğini ifade etmiştim. Ancak anketler, siyasi analistler ve ekonomistler beklemedikleri bir sonuçla karşılaştı. Adeta 2. Brexit gerçekleşti ve Trump ABD’nin yeni başkanı oldu. Trump’un kırsaldan aldığı oylar ve beyaz Amerikanın imtiyaz kaybetme korkusu şecimin belirleyeni oldu. Sonuçla birlikte finansal piyasalarda sert fiyatlamalar gördük.

Seçim dönemindeki Meksika sınırına duvar çekilmesi, Çin ve Japonya’ya %45 ithalat vergisi koymak, göçmenlere kapıların kapatılması, Müslümanların ülkeden çıkarılması, NATO’dan çıkma tehtidi, Suriye’de Esad rejimini desteklemesi vb söylemler bu fiyatlamalara neden oldu. Türk lirası ile birlikte Güney Afrika Randı, Meksika Pesosu, Brezilya Reali gibi gelişmekte olan para birimleri sert değer kaybı yaşadı. Dünya borsalarıda sert satışlar yemesine rağmen Trump’ın yumuşak açıklamaları (yatırımı artıracağı ve vergi düşüşü) borsalarda tekrar sakinliğe sebep oldu.

Bu hafta idam cezası ile ilgili Avrupa Parlamentosuyla restleşmeler siyasi tarafta tansiyonu yükseltsede geçen haftaki volatilite zamanla azalacaktır. BIST 100’de 75000 desteği önemli olmakla birlikte eğer kırılırsa 72500 test edilebilir ama buralar alım için fırsattır. Dolarda 3.30 test edildikten sonra 3.20 altına geldi ancak burada kalıcı olamadı. Yukarıda bahsettiğim gelişmekte olan ülke para birimlerindeki harekete paralel değişimler bu hafta da devam edecektir. 3.23 destek olmak kaydıyla 3.30 üzerini kısa vadede beklemiyorum.
Bol kazançlı günler dilerim.
 
 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.