TEPKİ HAFTASI

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin ölçülmesinde kullanılan bazı kriterler vardır. İstihdam, ekonomik rakamlar, eğitim ve sağlık harcamaları, sanayi üretimi, insanların ortalama ömrü gibi sayabileceğimiz onlarca kriterden bir veya birkaçının gerçekleşmemesi sizin ülkenizin gelişmediğini göstermez. 

Ancak olmazsa olmaz tek bir kriter vardır ki o da demokrasidir. Demokratik rejimlerin çeşitli sebeplerle kesintiye uğramasının nasıl bir sonuç yaratacağını tarihinde darbe ve muhtıraları sıkça yaşamış olan Türk toplumu derinden hissedebilmektedir. 15 temmuz darbe girişimi sonrası toplumda ve özellikle siyasi arenada görülen darbeye karşı ortak tavrın en önemli sebebi işte budur. Demokrasinin önemini kısaca belirttikten sonra 15 temmuz darbe girişiminin ekonomi üzerinde geçen haftaki etkisine ve beklentilerime gelirsek; Geçen haftaki yazımda ekonomi yönetiminin açıklamaları sonrası 15 temmuz etkisinin hafta boyunca hissedilebileceğini ancak sonrasında atlatılabileceğini belirtmiştim. Nitekim hisse senedi piyasalarında hafta boyunca yaşanan satış dalgası Cuma günü durulmuşa benziyor.
Özellikle hazine, TCMB, SPK, BDDK, bankalar birliği gibi ekonomi kurumlarının geçen hafta yaptığı açıklamalar ve yeni uygulamaları bu durulmada oldukça önemli paya sahipti.Bunun yanında borsa şirketlerinin geri alım programı açıklamalarıda piyasaları destekliyor. Geçmiş dönemlerde de şirket geri alımlarının başladığı dönemler hep piyasanın döndüğü noktalar olmuştur. Piyasalarda darbe, S&P’nin not indirimi, OHAL ilanı gibi olumsuz gelişmeleri bir haftada yaşadık. %10 dan fazla düşen borsa ve son derece dalgalı döviz piyasasının bu hafta sakinleşeceğini düşünüyorum. S&P’nin not indirimi acele alınmış bir karardır ve ülke olarak anlaşmamız olmamasına rağmen not indirimi son derece manidardır. 
S&P kararı sonrası gözlerin çevrildiği 5 Ağustostaki Moody’s in kararı piyasanın bundan sonraki yol haritasında belirleyici olacak. Bu hafta endekste 75000 e doğru olabilecek tepkilerde realizasyon beklenebilir. Ama not indirimi olmazsa endeks 75000-78500 aralığında dengelenecektir. Bu hafta içindeki en önemli gelişme FED faiz toplantısı olacak. 
Faizde bir değişiklik beklenmemekle birlikte Eylül’de faiz artırımı ile ilgili bir sinyal gelmezse belirttiğim aralıktan daha yukarısı için taban oluşumu yapacaktır. Bu dönemde 3.0550 seviyesini kıracak dolarda 3.02 ve 2.98 hedef olacaktır.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.