TEMKİNLİ İYİMSERLİK

Geçen hafta belkide bu ayın en önemli iki verisini atlattık. Birincisi FED toplantı tutanaklarıydı. Görünen o ki üyeler hala faiz indirimi konusunda çok farklı düşünceler içindeler. Azımsanmayacak sayıda üyenin, ekonomik datalara bakılması gerektiğini düşünmesi önceki haftalarda belirttiğim gibi 2016 yılında ABD’de faiz artırımı ihtimalini oldukça zorlaştırıyor. 

Tutanakların açıklanmasıyla dolarda 2.9150 seviyeleri test edildi. Dolayısıyla FED’in vurgu yaptığı ekonomik datalar bizim için önemli veriler haline geliyor. Ancak tutanakların yayınlanmasından sonra FED üyelerinden gelen açıklamaların “şahin” tonda olması Eylül toplantısı için ciddi kafa karışıklığı yarattı. İkinci ve en önemli data Cuma akşamı gelen FİTCH not kararı idi. 

Piyasa beklentisi doğrultusunda yatırım yapılabilir notumuzda değişiklik yapmadı ancak görünümü negatife indirdi. Açıklamada uzun sürebilecek politik istikrarsızlık, güvenlik endişeleri ve jeopolitik istikrarsızlıklar, küresel finansal koşullar nedeniyle yaşanabilecek finansman zorluğu ve artan iç borç yükü ve cari açık sorununa vurgu yapılıyor. 

Önümüzdeki dönemde belirtilen konularda bir iyileşme olmazsa not indirimiyle karşılaşabiliriz. Bu hafta piyasamız için ana gündem TCMB’nin PPK toplantısı ve FED Başkanı Yellen’ın 26 Ağustos’ta Jackson Hole sempozyumundaki açıklamaları olacak. Salı günkü PPK faiz kararı için beklenti çoğunlukla faiz koridorunun üst bandında 0,25 lik bir indirimle 8.50’ye düşürülmesi. 0,50 bir faiz indirimi azda olsa ihtimal dahilinde. FED’ in yakın zamanda faiz artırımı yapmayacağı beklentisi MB’nın elini hala güçlü kılıyor. 

Temmuz ayında başlayan ekonomik tedbirler devam ediyor. Kamuoyunda torba kanun olarak bilinen tasarı TBMM’de kabul edildi. Tasarı ile hazine arazisindeki turizm tesislerinin kira, hasılat payı vb ödemelerinin bir yıl ertelenmesi, taksi, dolmuş, minibüs, midibüs ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarının yenilenmesinde ÖTV’nin kaldırılması gibi bir dizi ekonomik tedbir yürürlüğe girmiş oldu. Tedbirlerin ilgili sektörlere hareket getirmesi beklenebilir. 

PİYASA BEKLENTİLERİNE GELİRSEK; 
Yönün önceden kestirilmesinin çok zor olduğu bir haftadayız. Gelişmelerin görülerek haber akışına göre hareket edilmesi daha doğru olacaktır. Geçen haftaki hareket aralığımız bu haftada geçerli olacak. 79000’i geçmekte zorlanan endekste 79000 ve 80000 direnç, 76700 ve 76000 destek noktamız. Dolarda 2.9250 ve 2.9150 seviyeleri destek 2.95 ve 2.9850 direnç olarak takip edilebilir. Hepinize bol kazançlı bir hafta dilerim. Twitter: @sadikMazanoglu e-mail: [email protected]

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.