TATİL VE OKUMA

V.Hugo,''Okuma ihtiyacı barut gibidir,bir kere tutuşunca artık sönmez''der.Bu ihtiyacın çocuklarımızda gelişmesi ve sürekli devam etmesi için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır.Tüm ebeveynler çocuklarının kelime hazinesinin gelişimi, dil gelişimi, muhakeme becerileri, algı ve odaklanma becerilerinin artması, dinleme ve konuşma becerileri, genel kültür, hayal gücünün artması, yaratıcılığın desteklenmesi, iletişimin güçlenmesi beklentisi içindedir. Kitap okumanın çocuğunuzun gelişimindeki önemi için daha pek çok şey sıralayabiliriz.Pek çok ebeveyn gibi siz de çocuğunuzun kitapları seven, fırsat buldukça kitap okuyan yani kitap okuma alışkanlığı olan bir çocuk olmasını istersiniz. Ama çocuğunuzun kitaplarla ilişkisi ödevlerinin bitmesiyle son bulabilir, ödevleri biter bitmez tüm kitapların sayfaları kapanıyor olabilir. Kitap okuması için yaptığınız hatırlatmalar da bir kulağından girip diğer kulağından çıkabilir. Böyle bir durumda çocuğunuzu kitap okumaya zorlamak, bu alışkanlığı kazanmasından ziyade kitaplardan daha fazla da uzaklaşmasına neden olabilir. Peki, çocuklarınıza kitap okuma alışkanlığını nasıl kazandırabilirsiniz?

Okulların tatile girmesiyle birlikte çocuğunuzun boş zamanları artacak. Bu nedenle tatil dönemi çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığını kazanması için iyi bir zaman dilimi. Bu dönemde çocuğunuzu kitaplarla daha yakından tanıştırarak tatil dönemini çocuğunuz için avantaja dönüştürebilirsiniz.

Çocuğunuzun kitap okuma alışkanlığı geliştirmek ve hızlandırmak için size birkaç öneri;İçinde çocuğunuzun anladığı kelimeleri içeren, masallar, zaman zaman gerçek yaşamdan alıntıları olan, çocuğunuzun ilgi alanına giren, çok çok uzun cümlelerin olmadığı, aralarda resimlere de yer veren kitaplar çocuğunuz için daha doğru bir tercih olacaktır.

Bu dönemdeki çocuğunuzda okuma alışkanlıklarını geliştirmek için;

  • Çocuğunuzla birlikte kitap evine gidin. Kitapevinde zaman geçirmesine, kitapları incelemesine izin verin. Ona kitap alırken kedisinin de seçmesine fırsat verin.
  • Çocuğunuz için uygun ama çok uzun olduğunu düşündüğünüz kitaplar olduğunda onlara kitabı siz okuyun.
  • Çocuğunuzla sırayla birbirinize kitap okuma etkinlikleri yapabilirsiniz. Önce onun okuduğu bir kitabı dinleyip, sonra da siz ona kitap okuyabilirsiniz.
  • Çocuğunuza sesli kitap okuması için (özellikle ilköğretim ilk sınıflarında) fırsat oluşturun,
  • Yanınıza gelip yüksek sesle kitap okursa onu dinleyin,
  • Çocuğunuzla okuduğu kitap ile ilgili konuşun, görüşlerini alın. Bazen okuduğu ve beğendiği bir kitabı size anlatmasını isteyebilirsiniz. Çocuğunuzla okuduğu kitap ile ilgili konuşmak, onun kitap okumaya özendirecektir.
  • Çocuğunuzun dikkati dağıldığında kitap okuması için onu zorlamayın.

Daha büyük çocuklar için;

Sadece mesaj verme ve bir şey öğretme kaygısı taşımayan, çocuğunuzun kendi ilgisine göre seçeceği, sevdiği arkadaşlarının ya da öğretmenlerinin önerdiği kitapları seçmek ve çocuğunuza önermek bunun yanı sıra teknolojik gelişmeleri de göz önünde bulundurarak tablet ve ona hediye alacağınız online kitaplarla onun ilgisini daha fazla çekebilir ve kitaplarla yakınlaşmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yaş grubundaki çocuğunuza kitap okuma alışkanlığı geliştirmek için;

  • Çocuğunuzun ilgi alanlarını keşfederek ve çocuğunuzu daha iyi tanıyarak onun ilgisini çekecek kitapları seçin,
  • Çocuğunuza okumasını isteyeceğiniz bir kitabı hediye edin,
  • Evinizde kitap dışında çocuğunuzun ilgisini çekecek dergiler, karikatürler, gazeteler bulundurun,
  • Çocuğunuzla okuduğu bir kitap ile ilgili sohbet edin, kitapla ilgili onun düşüncelerini sorun, ondan size kitap önermesini isteyin,
  • Evde okuma saatleri belirleyin, çocuğunuz kitap okurken sizin de okumanız, evde ailece kitap okuma ile ilgili bir ritüel oluşturmanız çocuğunuzun da kitap okuma alışkanlığı kazanmasında yardımcı olacaktır.
  • Birlikte kitapçıya gidin, çocuğunuzdan okuyacağı kitapları kendisini seçmesine, kitaplara dokunmasına ve incelemesine, kitapçıda yeterli süre geçirmesine izin verin,
  • Zaman zaman kardeşine kitap okumasını isteyin

Bunların yanı sıra;

Çocuğunuz başladığı bir kitabı yarım bırakıyorsa eğer, okuması için zorlamayın. Hangi tür kitaplardan hoşlandığını keşfetmesine izin verin. İlgisini çekmediği kitapları zorla okumaya çalışmak çocuğunuzun kitaplardan uzaklaşmasına neden olabilir.

Daha büyük çocuklarınızdan kardeşleri için de kitap önerileri isteyin. Bu konuda araştırma yapmasını destekleyin. Öneri vermek çocuğunuzun hoşuna gidecektir.

Çocuğunuza sadece kitap değil, okumayı çağrıştıracak hediyeler de alın. Dergi, kitap ayraçları, kitaplık vb.

Evde gazete ve dergi bulundurmaya çalışın, çocuğunuzu da yaşına uygun bir dergiye abone yapabilirsiniz. Böylece eve kendisi için gelen bir yayın onu okumaya, gelen dergiyi incelemeye teşvik edecektir.

Bunlardan Uzak Durun:

  • Çocuğunuzun seçtiği kitapları eleştirmekten
  • Kitap okumaya yeni başlayan çocuğunuza kalın ve çok yazı içeren kitaplar almaktan
  • Çocuğunuza seçtiğiniz kitapların onun ilgi alanından uzak, sıkıcı kitaplar olmasından
  • Çocuğunuza aldığınız kitapların yoğun bilgi içeren kitaplar olmasından
  • Çocuğunuzda kitap okuma alışkanlığı geliştirmek için ona sadece kitap alternatifi sunmaktan
  • Çocuğunuzu kitap okumak için zorlamaktan, “kitap oku”, “kitap oku” diye baskı yapmaktan uzak durun..
  • Ve çocuklarımızın sözden değil gözden öğrendiği gerçeğini bir kez daha hatırlayarak onlara ebeveyn olarak önce bizlerin rol model olması gerektiğini unutmayalım.Güzel kitaplıklarımızdaki güzel kitapları önce biz okuyalım.Brodsky'nin dediği gibi ''Kitapları yakmaktan daha büyük bir suç varsa o da onları okumamaktır''..Bol okumalı,çok eğlenceli keyifli bir tatil diliyorum tüm öğrencilerimize...Sevgi ile kalın..

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.