SÜT İÇTİM DİLİM YANDI

Süt içtim dilim yandı (Amanın amanın…)
Kilis yöresinin bilinen bir türküsüdür.

Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer!
Sözü de yine herkesçe bilinen bir atasözüdür.

Çocuklara Süt’ün faydalı bir içecek olduğunu anlatmak için başlatılan Okul Süt’ü uygulaması, bugün sütten zehirlendiği iddia edilen çocuklarda büyük hayal kırıklığı yarattı. Sütten etkilenen de etkilenmeyen de bundan sonra o sütü üfleyerek mi, yoksa dili yanarak mı içecek doğrusu merak ediyorum…

Tüm Türkiye’deki okullarda başlayan ‘Okul Süt’ü uygulamasıyla adeta bir skandala imza atıldı. Sabah saatlerinde başlayan zehirlenme iddiaları akşama kadar sürdü. Diyarbakır’daki okullarda başlayan zehirlenme haberleri ardı ardına başka illerden de gelmeye başlayınca, şüphesiz iyi niyetle düşünülmüş bir uygulama gerçekten fiyaskoya dönüşmüş, çocukların hayatını tehlikeye atan Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Gıda ve Tarım Bakanlığı tarihte görülmemiş bir skandala imza atmışlardır.

Adı skandal, uygulaması fiyaskoya dönüşünce sormuş gazeteciler Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’e… Öğrenciler sütten neden etkilendi diye?
Bakan aynen şöyle cevaplamış, “Sorunun muhatabı ben değil Sağlık Bakanıdır… Ona sorun” diye…
İyi de sormazlar mı adama, milyonlarca öğrenciden sorumlu bir bakan merak edip sormamış mı Sağlık Bakanına… Bu cevap bekleyen sorunun muhatabı olarak kendisi yerine Sağlık Bakanını görmesi, zehirlenme iddialarından daha da vahim bir olaydır bence…
Eklemiş, “Bu vakalar zehirlenme değil, çocukların süte olan hassasiyetidir.”
Bu açıklamayı Bakan Dinçer yaptığında saatler 11.10’u gösteriyordu… Oysa Gıda ve Tarım Bakanlığı saat 17.37 sıralarında sütten numune alınarak analize gönderildiğini duyurmuştu.
Bakan Dinçer, hangi analiz sonucuna göre bunun bir zehirlenme vakası olmadığına kanaat getirmişti anlamak mümkün değil…

Öte yandan Adana’da dağıtılan sütlerin 2005 yılında olduğu iddiası da bir başka vahim olayı da gözler önüne seriyor. Okul Süt’ünün dağıtıldığı ilk günde bakanlıkların topu birbirine atması ayrıca trajikomik bir olay olarak da tarihe geçti.

Okul Süt’ü uygulamasının ilk gününde böyle bir olayda sorumluluğu bulunanlar için istifa çağrısı yapmak benim değil muhalefetin görevidir. Ancak çocukları ve velileri tedirgin eden bu olaydan dolayı millet özür ve kusuru olanlar hakkında işlem yapılmasını beklemektedir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.