banner249

“Piyasaları sandıktan çıkan sonuç değil siyasi söylemler etkileyecek”

Tarihi referanduma sayılı günler kala ünlü Yatırım Uzmanı Sadık Mazanoğlu, sandıktan çıkan sonuçların dolara muhtemel etkilerini değerlendirdi. Uzman Mazanoğlu, “Referandum sonrası sonuç ne çıkarsa çıksın piyasanın tepkisi kısa süreli olacak. Ve asıl belirleyici, sonrasında verilecek siyasi mesajlar ve açıklamalar olacak” dedi.

“Piyasaları sandıktan çıkan sonuç değil siyasi söylemler etkileyecek”
banner240

Yurtdışı piyasalarının kapalı olması dolayısıyla kurda dalgalanma olduğunu belirten Uzman Sadık Mazanoğlu, “Bugün Paskalya tatili nedeniyle ABD-Avrupa piyasaları kapalı. Dolar/TL referandum öncesi son işlem gününe 3.6646 seviyesinde işlemlerle başladı. Yurtdışı piyasalarının kapalı olması kurda dalgalanmaya sebep oluyor” diye konuştu.

“ÖNEMLİ OLAN SONUÇ DEĞİL SONRASINDA VERİLEN MESAJLAR”
Mazanoğlu,”Referandum sonrası sonuç ne çıkarsa çıksın piyasanın tepkisi kısa süreli olacak, ve asıl belirleyici, sonrasında verilecek siyasi mesajlar ve açıklamalar olacak. Referandumdan “Evet” sonucu çıkması halinde; yurtiçi varlıklar bu sonuca kısa vadede olumlu tepki verebilir. Dolayısıyla TL’de değer kazancı ile birlikte gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışma, BIST ve tahvil-bono piyasalarında alımlar görebiliriz. Ancak bu durumda doların 3.55 seviyesinin altına gelmesini beklemiyorum. Referandumdan “hayır” sonucu çıkması halinde; ilk etapta TL ve TL varlıklar olumsuz tepki verebilir. Bu durumda da 3.85 seviyeleri test edilebilir. Genel kanı referandum sonucunun fiyatlamasının çok önemli olacağı. Bu fiyatlama kısa süre olacak ve dolarda volatil günler yaşayacağız. Pazartesiden itibaren orta vadede piyasalar, hükümetin ekonomiye yönelik performansına odaklanıyor olacak. Yüksek seyreden enflasyonun gidişatı ve Merkez Bankası’nın enflasyon ile mücadeledeki önlemleri takip edilecek. Diğer yandan Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ekonomik ve diplomatik ilişkileri, Suriye’ye yönelik operasyonların seyri de yakından izlenecek.

Sonraki süreçte siyasilerden gelecek açıklamaların siyasi belirsizliğin yükseldiğini işaret etmesi halinde Türkiye’nin artan siyasi risk primi piyasalarda baskı yaratabilir. Olası bu durumda yurtiçi varlıkların performansı gelişmekte olan ülke varlıklarının görece gerisinde kalabilir” dedi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER