banner249

CHP’li belediye yasakladı AKP’li vekiller özgürlük istedi

AK Parti Muğla Milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden, CHP’li Menteşe Belediyesinin Ramazan ayında Ramazan davulunun çalınmasını yasaklamasına tepki için sahurda davul çaldırarak yasağa tepki gösterdi.

CHP’li belediye yasakladı AKP’li vekiller özgürlük istedi
banner240

Gece saat 02.30’da Menteşe Sınırsızlık Meydanında belediyenin yasağına tepki için Ramazan davulu çaldıran Muğla Milletvekilleri, Ramazan davulunun bir gelenek ve kültür olduğunu belirtti. 


AK Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa, Menteşe’nin etrafındaki yerleşim birimlerinde davul çalınırken, Menteşe Belediye Meclisi’nin Menteşe ilçesinde Ramazan davulunun çalınmasını yasakladığını duyduklarını belirterek şöyle konuştu: "Tabi ki Ramazan’da davul çalmak farz değil, sünnet değil, dini bir vecibe değil ama tarihimizden bu yana gelen bir gelenektir. Bunun kimseye bir zararı yok. Bir hatırlatmadır. Belediyle önce top atılmasını yasaklamıştı, az önce top atıldı. 

Top atılmasından rahatsız olan yok. Ramazan’ın geldiğini herkesin hissetmesini istiyoruz. Oruç tutan veya tutmayan herkesin bu Ramazan’dır ve böyle bir geleneği vardır desin istiyoruz. Sadece yasakları delmek için bu gece davul çaldırdık. Dolayısıyla yasağı delmek için bu gece buradayız.” 

AK Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden de, Ramazan'da ibadetin çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi: "İnsanların kendi nefisleri ile ilgili, aç ve susuz kalmalarının ötesinde bireysel bir ibadet. Ama öbür tarafta bunun sosyal ve toplumsal boyutları, gelenek ve adet halini almış tarafı var. 

Mesele kalkma veya uyanma meselesi değil. Mesele bir Ramazan geleneğinin yaşatılmasıdır. Burada toplumsal olarak o geleneğin yaşatılması çok önemli. Biz, Menteşe’de Ramazan topunun atılmadığını duyunca davul gitti, top da gitti, sırada ne var demeye başladık. Menteşe Belediyesi’nin ilk sene bunu yasaklamaya cüret edeceğini sanmıyorum. 

Ama aynı şeyin 5-10 sene sonrasında ne hale geleceğine çok emin değilim. Gecenin bir saatinde vidanjör gürültüsünü giderme gayretinde olmayan insanları birkaç saniye içinde gürültüsünün geçeceği davulun gürültüsünü bahane etmesini ben siyasi buluyorum, haklı ve geçerli bulmuyorum. Önemli olan bu toplumun geleneklerine, göreneklerine, örf ve adetlerine, geçmişine, kendi tarihine ve kendi değerlerine ne kadar sahip çıktığımız meselesidir.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER