SEKTÖR DEĞİŞTİRME

Konu başlığı mı ,yoksa emir kipinde bir uyarı olarak mı algılanabilir, aslen konunun anlamıda budur. Denizli'de geçmişten günümüze birçok sektörde üretim yapıldı.

Tarihe karışan sektörlerden en önemlileri dericilik ve haddecilik. Bugün ilimizin en önemli lokomotifleri olan tekstil ve mermer sanayisi bundan 30 yıl önce adından söz ettirmiyordu. Peki ne oldu da dericiliğin yerini tekstil, haddeciliğin yerini mermer aldı, ya da tam tersi?

Globalleşme ile birlikte, uluslararası rekabetin artması ve sürdürülebilir stratejilerin/altyapıların zamanında oluşturulmamasından kaynaklanan bir değişim gerçekleşti. Sanırım bu paradigmanın verdiği travmadan olsa gerek, tekstil ne zaman bitti bitecek diye 10-15 yıldır birbirimizin gözünün içine bakıyoruz. Mermerciler birbirleri ile rekabet etme adına eşsiz üretimlerinin fiyatını kırdılar, alıcılar üreticileri kısacası birbirlerine kırdırdılar.

Denizli oysa ürettikleri ile eşsiz ve güçlü. Bunun bilinciyle artık gerekli önlemleri alıyor ve geçmişten kalan yaralarını sarmaya devam ediyor. Gelişim değişim süreci devam ediyor ve daha nitelikli üretime doğru hızla yol almaya devam ediyoruz. Bu sürece gelmemiz takribi olarak 30 yıl aldı ve şimdi sektörel çeşitlilik üzerinde gündem oluşmaya başladı. Alternatif sektörlerin başında jeotermal ısıtma ile seracılık geliyor. Bende bizzat 4 yıl önce böyle bir yatırımın içine girdim ve henüz prematüre olan bu sektöre mücadele ediyorum. 1 müsibet, 1000 nasihattan iyidir sözü boşuna değil, yaşamadan da bunun anlamını kavramak mümkün değil.

Yeni sektörlere teşvik ederken, altyapının çok iyi hazırlanmış olması gerekiyor, aksi takdirde terk ettiğimiz sektörlerin akibetine taa başında ulaşırız. Gelişmiş bir sanayisi olmasına rağmen, Denizli'nin altyapısı kesinlikle yeterli değil ve yeni sektörlerin başetmesi gereken en önemli sorunların başında altyapı hizmetleri geliyor. Sektöre, bakalım oluşsun, sonra altyapı sorununu çözeriz demek yanlış bir yaklaşım. Altyapı sorunlarının çözümü birçok sektör için hayati önem taşımakta, ve bu nedenden dolayı öncelikli olarak Denizli'nin uygulanabilir sanayi altyapı masterplanı üzerinde konuşup fikir üretmemiz gerekmektedir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.