banner249

UZMANLARDAN ANNE ADAYLARINA ÖNEMLİ UYARI

kaleli, hamilelik döneminde alınan kilonun kişiye göre belirlenmesi gerektiğini, ortalama olarak hamile kadınların ayda 1-1,5 kilo alarak toplamda 17 kilo almalarının normal kabul edildiğini anlattı.k

UZMANLARDAN ANNE ADAYLARINA ÖNEMLİ UYARI
banner240
Kaleli, hamilelik döneminde alınan kilonun kişiye göre belirlenmesi gerektiğini, ortalama olarak hamile kadınların ayda 1-1,5 kilo alarak toplamda 17 kilo almalarının normal kabul edildiğini anlattı.

Kiloda kesin bir sınırın olmadığını ancak fazla kilonun da çocuğa da anneye de fayda getirmediğini belirten Kaleli, ;;Fazla kilo hem normal doğum hem de sezaryen için sıkıntı olabilir. Gebelikte çok fazla kilo almayı uygun bulmuyoruz ancak bazı kadınlar şişman olarak gebeliğe başlıyor, onların bile belli bir kilo alması gerekiyor;; dedi.

Kaleli, hamilelerin ;;çift canlıyım;; diye her şeyi yemesinin, sağlıksız beslenmesinin hamilelik sonrasında obeziteye davetiye çıkardığını anlatarak, şöyle devam etti, ;;Hamilelikte kaloride artış şart ama fazla artış obezliğe sürükler. Sağlıklı beslenme önemli. Normal insana göre kaloride biraz daha artış olması lazım. Ama bu çok fazla yemeye doğru giden bir seyir izlerse anne adayı aynı zamanda obezliğe de aday olur. Beslenmeyi çok abartmamak lazım. Hamilelik döneminde annenin yedikleriyle beslenen çocuk için kalori almak önemli.;;

;;YAŞLI ANNE ADAYLARI DAHA DİKKATLİ OLMALI;;
Kaleli, kadın hamilelik döneminde aldığı kiloları sonrasında verememesi halinde, bunun obezitenin habercisi olduğunu ifade ederek, ;;Bu konuda yaşlı hamilelerin daha dikkatli olması gerekiyor. Çünkü genç anne adayları aldıkları kalorileri hızlı hareket ettikleri için daha çabuk yakabiliyor ama yaşlı anne adaylarında bu o kadar çabuk gerçekleşmiyor. Kadınların doğum sonrası en çok şikayet ettikleri şey vücuttaki sarkmalar. Bunu yok etmek için de spor yapmak gerekiyor. Onun için doğumu takiben sadece yürüyüş öneriyoruz. Karnı eski haline gelene kadar 3-6 ay arasında anneler yürüyüş yapabilir;; diye konuştu.
    
;;SİGARA KESİNLİKLE YASAK;;
Abartmadan süt ve süt ürünlerinin tüketiminin artırılmasının anne ve çocuk için yararlı olacağını dile getiren Kaleli, şunları söyledi,;;Her şey aşırıya kaçmadıktan sonra serbest ama sigara kesinlikle yasak. Onun haricinde denize gir, balık, tavuk, et, kızartma ne yersen ye. Yemek istemediklerini de yeme. Ama sigara kullanma, içki tüketme. Çünkü sigara tüketen annenin çocuğu da içeride sigara içiyor. Sigara annenin damarlarını büzdüğü için damarlardan yeterli kan geçmiyor. Yeterli kanı alamayan çocuk da yeteri derecede beslenemiyor. Bu da çocuklarda beslenme bozukluklarına yok açıyor. Çocuktaki beslenme bozukluklarına bağlı olarak da doğumundan itibaren bir çok hastalık ortaya çıkıyor.;;

DİYETİSYENİN ÖNERİLERİ
PAÜ Diyetisyeni Şenay Ünlü ise gebelikte ara öğünleri artırarak, sık sık beslenilmesi gerektiğini söyledi.Ara öğünlerde sebze ve meyveyle beslenmenin daha uygun olacağını belirten Ünlü, ;;Bir diyetisyen kontrolünde gebeliğe başlanmalı. Gebelik öncesi de çok önemli. Gebeliğin altıncı ayından itibaren diyabet taraması yapılmalı. Diyabet sorunu ortaya çıkıyorsa diyetisyen denetiminde diyet yapılmalı. Eğer yanlış beslenmeye devam edilirse bebek ölümleri ve anne sağlığında bozulmalar başlıyor;; dedi.

Anne adaylarına ;;Sen çift canlısın, çok ye;; denmesinin sakıncalı olduğunu dile getiren Ünlü, ;;Hamilelik döneminde aşırıya kaçmadan doğru besin gruplarından, uygun miktarlarda tüketmek ve kilo verirken sağlıklı kalmak gerekiyor. Bunun için 4 yapraklı yonca modeli uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Bu yonca modelimizin bir yaprağında süt, yoğurt, ayran, cacık gibi süt ürünleri, ikinci yaprağında et, kuru baklagiller, yumurta,peynir, üçüncü yaprağında ekmek, makarna, pilav, çorba gibi tahıl ürünleri ve dördüncü yaprağında da meyve, sebze gibi besin grupları yer alıyor. Bu dengeli beslenmek isteyen her insan için geçerli. Bu 4 yaprak düzenli tüketilirse sağlıklı beslenilmiş olur;; diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER