banner249

Uzmanlar uyardı! İlerleyen yaşlarda evlenen erkekler… 

Üroloji ve Androloji Uzmanı Dr. Evren Işık, ileri yaşlarda yapılan evliliklerde kısırlık riskinin arttığını belirtti. Çevresel faktörlerin ve ilerleyen yaşın etkisiyle erkeklerde sperm kalitesinin ve sayısının azaldığını söyleyen Işık, kadınların yumurta rezervlerinin ve kalitelerinin de azalmasıyla birlikte ileri yaşta evlenen çiftlerin kısırlık sorunlarıyla karşılaşma riskinin arttığını ifade etti.

Uzmanlar uyardı! İlerleyen yaşlarda evlenen erkekler… 
banner240

Geç evliliklerde kısırlık riskini artıran diğer bir faktörün de tedavisi yapılmayan hastalıklar olduğunu belirten İzmir Özel Can Hastanesi’nde görevli Üroloji ve Androloji uzmanı Dr. Evren Işık, “Erkeklerde tedavi edilmeyen varikosel hastalığı sperm sayısı ve kalitesi üzerinde geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir. Aynı şekilde sigara kullanan erkeklerde de sperm kalitesi zaman içerisinde düşer. Genç yaşta yapılan evliliklerde sağlık sorunları ve çevresel faktörlerin oluşturduğu olumsuzlukların etki süresi daha kısa olduğu için kısırlık oluşma ihtimali düşük olurken sperm sayısını ve kalitesini etkileyen unsurlara maruz kalma süresi uzadıkça infertilite riski de artar. Bu gerçek hakkında toplumumuzda farkındalık artmaya başlamıştır. Son dönemde evlenmeden önce sperm kalitesini ve sayısını kontrol ettirmek için Androloji uzmanlarına başvuran evlilik adayı erkek sayısı artmıştır” dedi.

EVLİLİK ÖNCESİ ANDROLOJİ UZMANLARINA DANIŞMA ORANLARI ARTTI

Çocuk sahibi olamama kaygısı nedeniyle evlilik öncesinde sperm kalitelerini öğrenmek isteyenler kadar cinsel performans kaygısı duyanlar da androloji uzmanlarına başvuruyor. “Erken ya da geç dönemde yapılan evlilikler öncesi androloji uzmanlarına başvurulması evlilik dönemi cinsel sorunlarını azaltmak adına da önemli bir adımdır. Hem erkeğin hem de kadının cinsel tatminini azaltan erken boşalma sorunu dünya genelinde en sık görülen erkek cinsel işlev bozukluğudur. Aynı şekilde sertleşme problemi de özellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak çiftlerin cinsel hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sorunlar dışında penisin ince, kısa ya da eğri olması gibi nedenlerle de hastalarımız bize başvurabilmektedir” diyen Işık, aktif cinsel hayatı bulunan erkeklere önerilerde bulundu.

CİNSEL SORUNLAR ÇÖZÜMSÜZ DEĞİLDİR

Başarılı ve mutlu ilişkiler için cinsel hayatın önemli olduğuna dikkat çeken Işık şöyle konuştu:
“Cinsel birliktelik sırasında çiftlerin karşılıklı tatmin yaşaması aralarındaki bağı kuvvetlendirir. Bu nedenle cinsel performans ile ilgili sorun yaşayan çiftlerin androloji uzmanlarına başvurması gerekir. Aynı şekilde sigara tüketiminin bırakılması, kilo kontrolünün sağlanması ve çiftler arasındaki cinsel çekimin sürekliliği de mutlu bir aile hayatının olmazsa olmazlarıdır. Cinsel sorunlar yaşayan ve aynı zamanda çocuk sahibi olamama durumu ile karşılaşan çiftlerin aile bağları sarsılabilir. Tüm bu sorunların farklı tedavi yöntemlerinin bulunduğu ve ihmal edilmeden çözüm aranması gerektiği unutulmamalıdır.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER