banner249

Kilo mu vermek istiyorsunuz?

Diyetisyen Huriye Ak, yaz aylarına yaklaşırken daha sağlıklı ve ince görünebilmek için kısa zamanda hızlı kilo vermek uğruna uygulanan yanlış diyetler konusunda vatandaşları uyarıda bulundu. Diyetisyen Ak, “Sağlıksız verilen kilolar çok kısa zamanda geri alınıyor. Ve sağlık açısından da birçok sorunu beraberinde getiriyor” dedi.

Kilo mu vermek istiyorsunuz?
banner240

Denizli Devlet Hastanesi Diyetisyeni Huriye Ak, ayda 10 kilo vermeyi bile vadeden beslenme programlarının pek çok sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğini söyledi. Diyetisyen Ak, “Bu tarz diyetlerle kilo verildiğinde yağ kaybından daha çok su kaybı yaşanırken bununla birlikte kas kaybına bağlı olarak metabolizma yavaşlıyor” dedi.

Kilo vermedeki altın kuralları açıklayan Diyetisyen Huriye Ak, hem açlığı önleyici hem de sağlıklı yaşamın önünü açan programı şöyle sıraladı:

ERKEN KAHVALTI ÖNEMLİ
Sabah kahvaltısı yapmadan güne başlayanlar içinde kilo vermek oldukça zordur. Çünkü metabolizma, uyandıktan sonra hemen kahvaltı yapınca hızlanmaya başlamaktadır. Aksi takdirde kahvaltı yapmadan öğle yemeğine kadar aç kalınırsa, yavaşlamış metabolizma hızına karşın artmış bir iştahla daha çok yemek kaçınılmaz olacağından kilo almak da beklenilen bir sonuçtur. Sabahın erken saatlerinde dengeli şekilde kahvaltı yapma alışkanlığı kişinin metabolizmasının hızlanmasını sağlayacağından daha rahat kilo vermesine yardımcı olacaktır.

EKMEKSİZ DİYET OLMAZ
 ‘Ekmeksiz Diyet Olmaz’… Bu cümleyi akıldan çıkarmamakta ve ‘ekmeği kes, kilo ver’ diyet efsanesine kanmamakta fayda var. Sağlıklı kilo vermek ve verilen kiloları geri almamak için diyette ekmek yemek gerekiyor. İştahı kontrol etmek, tatlıya karşı zaafı azaltmak ve bel çevresindeki yağlanmandan çabuk kurtulmak için tam tahıllı ekmeklerden her öğünde 1­2 dilim tüketilmeli.

BESİNLERİ YAVAŞ ÇİĞNEYİN
 Doygunluk hissi, yemek yendikten 20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu yüzden yavaş yemek yemeye özen gösterin. Yemek esnasında lokmalar arasında çatalınızı, kaşığınızı, bıçağınızı masaya bırakın, yemeğinize sık sık ara verin. Lokmalarınızı iyice çiğnemek sindirim sisteminiz için yapacağınız önemli bir eylem olacaktır.

BOL SU İÇİN
 Günde en az 2­-2,5 litre su tüketin. Su içmek için susama hissini beklemeyin. Güne oda sıcaklığında bir bardak dolusu su içerek başlayın. Öğünlerden önce ve öğün aralarında su içmeyi unutmayın. Su ihtiyacınızı çay, kahve, kola gibi kafeinli içeceklerle karşılamak yerine vücudunuzu su ile arındırın.

 TAZE MEYVE TÜKETİN
Mevsimin taze meyvelerinden öğün aralarında mutlaka tüketmeye çalışın. Kabuklu yiyebileceğiniz meyveleri kabuklu tüketin. Meyve suyu içmek yerine meyvenin kendisini yiyerek hem vitamin kayıplarını önlemiş hem de posa alımı sağlamış olursunuz.

KÜÇÜK KAÇAMAKLARA DİKKAT!
Fındık, fıstık, çekirdek gibi kuruyemişler, salam, sosis, sucuk benzeri şarküteri ürünleri, bisküviler, kuru pastalar, kekler, yağ içeriği yüksek hazır gıdalar gibi kalorisi yüksek fakat hacmi küçük yiyecekler tüketmek kilo vermeyi engellemektedir. Örneğin 100 gram ay çekirdeğinde ortalama 600 kalori, 5 adet fındıkta ise 50 kalori bulunmaktadır. Tüketilen miktarların küçük olduğu düşünülse de bu yiyecekler kilo alımına yol açacaktır.

PROGRAMINIZI EGZERSİZLE DESTEKLEYİN
Metabolizmayı hızlandıran en temel faktör fiziksel aktivitenin artırılmasıdır. Yapılacak sporun türü kişiye göre değişebilir. Eğer kişilerin yürüyüş açısından herhangi bir sağlık sorunu yoksa haftada 2 ya da 3 gün 45 dakikalık orta tempolu yürüyüş yapmalarında fayda vardır. Günlük hayatlarında da yakın mesafelerde araba yerine yürüyüş tercih etmek, ev işleriyle uğraşmak, dans etmek gibi fiziksel aktivitelerini arttırıcı hareketlerde bulunmaları fazladan kalori yakılmasını sağlamaktadır.

 KİŞİYE ÖZEL DİYET PROGRAMI UYGULAYIN
 Diyet, kişiye özel planlanmalıdır. Bu nedenle popüler diyet listelerini uygulamaktan vazgeçmekte fayda vardır. Kalıcı kilo kaybını ancak ve ancak size özel planlanan dengeli bir beslenme programı ile başarabilirsiniz.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER