banner249

Hastalığını araştıran doktor tıbbi buluşa imza attı

prof. Åžen ve ekibi, kolit hastalarının kolorektal kansere yakalanma risklerini artıran 3 ayrı geni tespit etmeyi başardı. Çalışma hakkında gazetecilere bilgi veren prof. dr. Åžen, 13 yıl önce kendisine

Hastalığını araştıran doktor tıbbi buluşa imza attı
banner240
Prof. Şen ve ekibi, kolit hastalarının kolorektal kansere yakalanma risklerini artıran 3 ayrı geni tespit etmeyi başardı. Çalışma hakkında gazetecilere bilgi veren Prof. Dr. Şen, 13 yıl önce kendisine kolit teşhisinin konulmasının ardından, hastalığın nedenleri üzerinde çalışmaya başladığını, 11 yıl önce de çalışmalarını derinleştirdiğini anlattı. Ege Üniversitesi ile yapılan işbirliği doğrultusunda kolit hastalarından alınan kanların laboratuvarında incelemeye alındığını ve 13 ayrı genin kolit hastalığıyla ilişkisinin araştırıldığını ifade eden Şen, 4 ayrı gene sahip kolit hastalarının, kolorektal kanserine yakalanma olasılıklarının yüksek olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Şen, bu genlerden birinin önceden yapılan çalışmalarla tespit edildiğini, ancak 3 tanesinin ilk kez kendi çalışmaları sonucunda ortaya çıkarıldığını ifade ederek, ;;Dünya tıp literatürüne girecek bir araştırmaya imza attık;; dedi.
Tüm kolit hastaları için böyle bir riskin söz konusu olmadığının altını çizen Şen, kolit hastalarının genetik tipleme yaptırarak, bu genlere sahip olduklarını öğrenmeleri durumunda, kolorektal kanser olasılığına karşı düzenli kontroller yaptırabileceklerini, böylece hastalığa yakalansalar bile kanseri ilk aşamada tespit etme şansına sahip olacaklarını söyledi.

Destek bulmaları durumunda çalışmaları daha da genişletmek istediklerini belirten Şen, ;;10 bin lira gibi cüzi bir bütçe ile başlatılan projeye eğer destek sağlanırsa, diğer genlerin de farklı kanser türleri ile olan bağlantıları araştırılabilecek;; diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER