banner249

Aman dikkat… Bilgisayar sağlığı bozuyor!

uz.dr. m. beşir türkmen, teknolojinin gelişmesi ile işyeri ve evde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasının, kas iskelet sistemi hastalıklarının artmasına yol açtığını belirtti. Özellikle ofis çalışan

Aman dikkat… Bilgisayar sağlığı bozuyor!
banner240
Uz.Dr. M. Beşir Türkmen, teknolojinin gelişmesi ile işyeri ve evde bilgisayar kullanımının yaygınlaşmasının, kas iskelet sistemi hastalıklarının artmasına yol açtığını belirtti. Özellikle ofis çalışanları arasında en fazla görülen sağlık sorunlarından birinin sırt ağrıları olduğunu anlatan Uz. Dr. Türkmen, şöyle konuştu: "En sık gözlemlenen sırt ağrısı nedenleri kas kaynaklı yani uzun süre aynı pozisyonda bilgisayar kullanımı, duruş bozuklukları ve hareketsiz yaşamdan kaynaklanan, kasların gerilmesi, sertleşmesi ve içinde düğümlerin oluşması sonucu görülen miyofasiyal ağrılardır. Diğer sırt ağrısı nedenleri arasında kamburluk, omurgada eğrilik, bel ve boyun zorlanmaları, iç organlardan yansıyan ağrılar, sırt bölgesinde fıtık ve kireçlenmeler; boyun bölgesindeki fıtık ve kireçlenme ağrılarının sırta yansıması, kemik erimesi, iltihaplı romatizmalar, bir çeşit kemik tümörü olun multipl miyelom, çökme kırıklar ile iyileşmiş omurga kırıkları gelir."

Uzun süre geçmeyen sırt ağrılarına beraberinde bazı belirtilerin de eşlik etmesi halinde hiç vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmak gerektiğini söyleyen Dr. Türkmen, sözlerine şöyle devam etti: "Geceleri artan ağrı, gece terlemesi, zayıflama, ani başlayan şiddetli ağrı, boy kısalması, bacaklarda kuvvet kaybı ve uyuşma, balgamda kan görülmesi, duyu ve kuvvet kaybı ile solunum sıkıntısı varsa bir hekime başvurulmalıdır."

Uz.Dr. M. Beşir Türkmen ofiste çalışanlara ve bilgisayar başında uzun süre vakit geçirenlere en azından 15 - 20 dakikada bir yerlerinden doğrulup biraz hareket etmelerini tavsiye etti. Ayrıca, bilgisayar başında vücut pozisyonunun nasıl olduğunun da ağrıların azalması açısından çok önemli olduğunu anlatan Dr. Türkmen, şöyle konuştu: "Masanızın yüksekliği, dik durulduğunda kolların yere paralel durmasını sağlamalıdır. Sandalyenin bel ve sırt desteği olmalı, yüksekliği diz ve kalçanın 90 derecede durmasını, ayakların yere tam basmasını sağlayacak kadar olmalıdır. Bilgisayarın tam karşısında durulmalı ve monitörün yüksekliği göz seviyesinde olmalıdır. Baş öne veya yukarıya eğilmemelidir. Kısa mola verip kolları, omuzları, boynu ve sırtı esnetecek hareketler düzenli yapılmalıdır."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER