NE OLDU BİZİM ZAFER’E?

Ne oldu biliyor musunuz?
Ortada ne zafer kaldı, nede o büyük coşkusu…
Yönetmeliklerle önce coşkusunu, Atatürk Anıtı’na çelenk sunma yasağıyla da bu cumhur, 90 yıllık zaferini kaybetti.
30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamalarında Türkiye’nin bir çok il ve ilçelerinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunmak isteyen STK’lar ve siyasi parti temsilcileri ile güvenlik güçleri arasında arbede yaşandı. Nedeni ise oldukça trajikomik bir durum, ‘Yasak kardeşim!’

İyi de kardeşim, hangi yüzyılda yaşıyoruz. Demokrasi adı altında sana uyanı özgür kıl, gerisini yasakla anlayışı, her gün biraz daha gelişen Türkiye’nin demokrasi anlayışına oldukça ters düşmektedir.
Cumhuriyeti, 7 düvele karşı aldığı zaferle kuran Atatürk’ün anıtına sunulmak istenen çelenk niye rahatsız ediyor anlamak mümkün değil…

Ülkemizde sanki hiç kriz yaşanmıyormuş gibi bir de çelenk krizi çıktı. Demokrasiden dem vuranların her gün yeni bir yasakla milleti dar bir çerçeveye oturtması, illa ki kendi doğrularını dayatması faşizanlıktan başka bir şey değil.

Kafanızda bir fotoğraf karesini düşünün… Atatürk anıtı önünde bekleyen polisler, oraya çelenk sunmak isteyen STK’lar ve siyasi partilere bunun yasak olduğunu söylüyor ve arbede yaşanıyor. Atatürk’e duyulan saygı ve minnet duygusu böyle bir yasakla gerçekleştirilemiyor. Bu yanlıştan ne zaman dönülür onu bilmem ama bu yasak ne yazık ki tarihin kara sayfalarına kayıt olarak geçti.

Hayatımda böyle çağdışı bir uygulama görmedim. Her gün sesinin biraz daha kısıldığı STK’ların ve özellikle siyasi partilerin bu haklı talepleri bir önce karşılık bulmalıdır. Çünkü Atatürk, bu ülkenin ortak bir değeri ve şahsiyetidir. Ona sadece devletin valisi, komutanı yada belediye başkanı çelenk sunar gerisi sadece izler mantığı bu millete tepeden bakmaktan başka bir şey değildir.

Bu çelenk, bu milletin onurunu, şerefini namusunu emperyalist güçlere karşı koruyanlara önderlik eden Atatürk’e çok görüldü. Millet ile Atatürk arasındaki gönül bağı koparıldı. Bu yasakla yetişen nesile Mustafa Kemal’i ve anıtına çelenk sunulmasının yasaklanmasını gelin o zaman siz anlatın.

Zaten milletimiz son Zafer Bayramı kutlamalarında bana göre ortak bir tepki gösterdi. Birçok ilde meydanlar boş kaldı. Bu ülkeyi yönetenler, özgürlükleri yasaklarla değil, yasakları özgürlüğe kavuşturacak, yönetmelik ve kanunlar çıkarsınlar. Ülke demokrasisi bir ileri, iki geriye giderse vay bizim halimize…

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.