NATO SKANDALI BİREYSEL Mİ?

Sevgili dostlarım Ülkemin iç ve dış gündemi o kadar değişken ki inanın takip etmek, yorumlamak çok zorlaşıyor. Son NATO skandalı haberini televizyondan öğrendikten sonra inanın şoke olmuş durumdayım. Çünkü bizzat bu branşın komutanlığına yapmış ve 2015 yılında ki Norveç’te NATO tatbikatına katılmış birisiyim. Bu yanlışlıklar öyle personel hatası olarak geçiştirebilecek bireysel bir durum değildir. Önce olayın ne olduğunu Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapmış olduğu açıklama ile başlayalım.

Genelkurmay Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada şöyle yazılmıştır.

“Norveç'te bulunan NATO Müşterek Harp Merkezi'nde 08-17 Kasım 2017 tarihleri arasında icra edilen TRIDENT JAVELIN adlı NATO Tatbikatının son safhasında, tatbikatın ‘Karşıt Kuvvet' ülke liderleri fotoğrafları arasına Mustafa Kemal ATATÜRK'ün resminin yerleştirildiği, tatbikat içerikli sosyal medya çevrimi içinde ise Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN adına sahte hesap açılarak Karşıt Kuvvet liderini destekleyici ifadelere yer verildiği hususları tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personeli tarafından tespit edilmiştir.

Durumun Genelkurmay Karargâhına intikal etmesi üzerine, yaşanan olayların kabul edilemez olduğu vurgulanarak, konu NATO askeri makamları nezdinde yazılı ve sözlü olarak protesto edilmiş ve tatbikata katılan Türk Silahlı Kuvvetleri personelinin derhal tatbikattan geri çekilmeleri emredilmiştir.

Sıralı NATO makamlarınca, yaşanan olaylardan duyulan üzüntü ve olayların kabul edilemez olduğu belirtilerek, yazılı ve sözlü olarak özür dilenmiştir. Ayrıca olayların kişisel olduğu ifade edilmiş ve olaylardan sorumlu iki kişinin görevlerine son verildiği bilgisi alınmıştır.

Konu ile ilgili gelişmeler takip edilmektedir.

Şeklinde duyuru yapılmıştır.

Şimdi gelelim olayın içyüzüne. Son yıllarda hemen hemen bütün ülkeler askeri tatbikatları zorunlu olmadıkça bilgisayar üzerinden sanal olarak oynamaktadır. Çünkü ülkelere askeri tatbikatlar mali açıdan çok büyük yük getirmektedir. Bilgisayar oyunuşeklinde oynanarak karargâh subaylarına ve birlik komutanlarına görev yaparken karşılaşılan zorluklar ve meseleler enjekte edilerek görev bilinçleri ve karar verme yetilerinin gelişmesi sağlanmaktadır. Ama bunlar yapılırken tüm askeri taktik ve kurallar ve savaşın psikolojisi en zor şartlarda görev yapmanın durumu yansıtılmaktadır. Tatbikatı yapan birlik tipine göre 300 ile 1500 kişinin aynı anda, zamana bağlı, bazen de gerçek zamanlı 24 saat esasına göre, rütbeli personel (General, Subay, Astsubay, Uzman Çavuş, Onbaşı Sivil Memur ayrıca Sivil kuruluş ve Medya uzman ve yetkilileri) tarafından oynanır. Çok büyük koordinasyon, mesleki bilgi ve teknolojik alt yapıya ihtiyaç vardır. Türk ordusu da yaklaşık olarak 5-10 yıldır birçok tatbikatını bu şekilde yapmaya başlamıştır. Son yıllarda millileşme yolunda çok büyük teknik, teknolojik alt yapı yatırımı yapılmış,branşlaşmaya, uzmanlaşmaya başlanmıştır.

Bunların haricinde Amerika’nın bir ülkeye askeri müdahale etmeden o ülkenin coğrafi ve demografik yapısına uygun jenerik bir sanal düşman ülke kurgulayarak sanal tatbikatlar yaptığı bilinmektedir. Bundan maksat yapılacak olan askeri harekât esnasında oluşabilecek problemleri önceden ortaya çıkarmak ve önceden çözüm için ön almaktır. Yalnız burada kesinlikle şu dikkate alınır, hiçbir ülkenin haritası ve kişileri birebir aynısı olamaz bu bir suçtur. Oluşturulan ülke ve düşman kişiler tamamen sanaldır. Böyle tatbikatların senaryosu, enjekte edilecek durum hazırlıkları konunun uzmanları tarafından en az bir yıl önceden hazırlanır ve en son tatbikatı yönetecek olan komutanın onayına sunulur. Tüm personel konusunda uzman elit kişilerdir Komutan onay verirse tatbikat icra edilir. NATO’da ise bunun hazırlama süresi en az yaklaşık olarak 1,5 yıldır..Komutanın onayına sunulmadan önce konu uzmanlarından ve ast kademe komutanlarının onayı, parafesi alınmadan kesinlikle tatbikat komutanının onayına sunulamaz. Hele bu NATO seviyesinde çok uluslu bir tatbikat ise daha çok dikkat edilir. Katılımcı ülkelerle koordinasyon toplantıları bir yıl önceden başlanır. Yalnız şuna dikkat çekmek isterim. Bu koordinasyon toplantılarında mesele ve enjekte edilecek durumlar verilmez. Bunlar tatbikat zamanına kadar gizli kalır.

Peki,meydana gelen bu durum kendiliğinden gelişen bireysel bir olay mıydı? Biraz geriye gidelim.

Bu skandalın gerçekleştiği Norveç’te, NATO’da görevli dört Türk subayı ile bir askeri ataşenin 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Norveç’e yaptıkları sığınma başvuruları Norveç Göçmen Dairesi tarafından kabul edilmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD Başkanı Donald Trump’la Beyaz Saray’da bir araya geleceği gün FETÖ lideri Fethullah Gülen Washington Post’a yazdığı, Artık tanıyamadığım ülke Türkiyebaşlıklı yazısında, NATO’ya çağrıda bulunarak Türkiye üzerinde baskı oluşturmasını talep etmiştir.

ABD’nin en ünlü televizyon kanallarından biri olan ABC tarafından yapılan DesignatedSurvivor dizisinde, Nuri Şahin karakterinin iade edilmemesi halinde Türkiye’nin NATO’dan çıkış için başvuracağı işlenmektedir. Dizide Gülen ile Nuri Şahin karakterinin politik benzerlikleri dikkat çekmektedir.

15 Temmuz FETÖ'cü darbe girişiminin ardından TSK'dan tasfiye edilen NATO ve SHAPE karargâhında görev almış subay ve assubaylar vardır. Bu isimlerin neredeyse tamamı Türkiye'ye dönmek yerine bulundukları ülkeye iltica etmeyi tercih etmiştir.

ABD'de gerçekleştirilen NATO Parlamenterler Asamblesi (PA) toplantısına, davetli olmamasına rağmen Middle East Forum (Ortadoğu Forumu) Başkanı Daniel Pipes tarafından FETÖ’cü Emre Çelik alınmıştır.

NATO'nun internet sitesine, darbeden 13 gün sonra, 28 Temmuz da konan bir haber ve fotoğrafa göre 22 Temmuz'dan beri kendisinden haber alınamadığı ve ABD makamlarından sığınma talep ettiği söylenen, DarbeciTümamiral Mustafa Zeki UğurluNATO toplantısında yer almıştır.

Bu ve bunun gibi kamuoyunun gözünden kaçan detaylar gösteriyor ki NATO bünyesinde yaşanan bu skandal, benim şoke olmama rağmen adeta geliyorumdiyordu.Bugün gelinen nokta, ABD-NATO ile Türkiye arasındaki gerilim bence sürpriz değildir.

Sevgili Dostlarım, en son NATO skandalı ve öncesi durumlar hakkında size küçük veriler verdim. Hep dediğim gibi zaman birlik olma, tek ve pek olma zamanıdır.

Bu birliktelikte ancak Atatürkçülük ve Türklük etrafında olacaktır, olmalıdır.

Sağlıkla, Sevgiyle, Bilgiyle kalın….

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.