MOODY’S SÜRPRİZİ

Geçen hafta yaptığı açıklamada Türk ekonomisinin başarısız darbe girişiminden yaşadığı şokun büyük ölçüde kaybolduğunu, gözden geçirmenin gelecek ay tamamlanmasını beklediğini açıklayan Moody's hafta sonu Türkiye'nin kredi notunu Baa3 seviyesinden Ba1 seviyesine düşürürken notumuz yatırım yapılabilir seviyenin altına geldi. 

Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşundan ikisi notumuzu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekmiş oldu. Bunun sıkıntısı kısa vadede iç yönetmelikleri gereği satış yapmak zorunda kalacak fonların olması sebebiyle piyasaların olumsuz etkilenmesidir. (bazı fonlar yatırım yapılabilir seviyenin altında iki kurumda notu olan ülkelerde isteselerde tüzükleri gereği yatırım yapamazlar.) Türkiye ekonomisi üzerine orta ve uzun vadede etkilerine bakarsak; cari açık veren bir ülke olarak cari açığın finansmanında kullandığımız kısa vadeli yurt dışı finansman temininde sıkıntı yaşanır. 

Bu nedenle kamu yatırımlarının azalıp vergilerin artması ve enflasyonun yükselmesi riski oluşur. Hazine yatırımcıları cezbedebilmek için faizleri yukarı çekecek ve kendi borçlanma maliyetini artıracaktır.Bankaların yurtdışından aldıkları döviz cinsi kredilerin maliyetleri artacaktır. Maliyetleri artan bankalar yurtdışından daha az döviz kredisi talep edeceklerdir. Bunun sonucunda, yurtiçinde kullandırılan kredilerin hem miktarı azalacaktır hem de kullandırdıkları kredi maliyetleri artacaktır. 

Moody’s in ekonomi üzerindeki bu etkilerini anlattıktan sonra kısaca piyasalara etkisini değerlendirirsek; Geçen hafta 80000 seviyelerine kadar yükselen borsada satış yaşanma ihtimali oldukça yüksek. Ancak fiyatı ucuzlayan her varlığa belli noktalarda alıcı geldiği gibi 75000 seviyesine yaklaştıkça alıcı gelecektir. Alıcı geldikten sonra tepkinin sert olmasını bekliyorum. Daha altta 73500 ve 72000 desteklerimiz bulunmakta. 

Dolarda ise ilk tepkide 3.00 tl görüldü. Daha yukarısı düşük ihtimalde olsa 3.02 direncimizdir. Bol kazançlı günler.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.