LİDERLERİN PİYASA ETKİSİ

Geçen haftaki yazımda sakin hafta olacak derken Trump ile ilgili suçlamaların ortaya çıkması ile dünya piyasalarında bir anda fırtınalar esti. Washington Post'un haberine göre, ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'daki toplantıda Rusya Dışişleri Bakanı ve büyükelçisine çok gizli bilgileri gösterdi. Bununla ilgili yürütülen soruşturmayı durdurmayan FBI Direktörünün görevden alınmasıdaTrump’a karşı olan muhalefeti güçlendirdi. Son günlerde ortaya çıkan bu tartışmalar ise ABD’de önceliğin bir süre ekonomiden siyasi tartışmalara kayacağını gösteriyor. Bu durum Başkanlık seçimi sonrası ortaya çıkan güçlü büyüme beklentilerinin ciddi oranlarda zayıflamasına neden olabilir. Bunun yanında beklenen büyük vergi indirimi de ötelenebilir. Tüm bunlar şirketlerin büyüme beklentilerinden, Fed faiz artışı beklentisine kadar birçok şeyi değiştirebilir. Son gelişmeler sonrası yüksek seyreden haziran faiz artırım ihtimalinde düşüş yaşanıyor.

Brezilya’da yolsuzluk skandallarının ardı arkası kesilmiyor. Yolsuzluk nedeniyle görevden alınan Rouseff’ten sonra şimdi ise ondan boşalan koltuğa oturan Cumhurbaşkanı MichelTemer yolsuzluk skandalıyla suçlanıyor.Perşembe günü Brezilya’nın gösterge niteliğindeki Bovespa2008’den beri en sert düşüşle %8.7 geriledi. Brezilya Reali ise ABD Doları karşısında aynı gün %7’nin üzerinde değer kaybı yaşadı. Ülke varlıkları üzerinde baskı oluşturabilecek gelişmeler ve gelecek haberler özellikle gelişmekte olan piyasalar üzerinde etkili olabilir.

Yurt içinde ise Cumhurbaşkanının Ak Parti liderliği sonrası hem parti yönetiminde hem de kabinede revizyon beklentisi arttı. Özellikle ekonomi yönetiminde bir değişikliğin piyasalar üzerinde fazlaca etkisi olacağını düşünüyorum.

Bu ortamda 98.500 hedefi bulunan BİST tarafında, yurt dışı kaynaklı yaşanabilecek olası satış baskılarında ise 95.000 desteğinin ön planda olacağını düşünüyorum. 92000 e kadar olacak geri çekilmeler piyasayı bozmaz. 98000 yukarıdaki hedefimiz. Dolarda 3.55-3.52 ve 3.48 destekler. 3.62 seviyesi direncimiz.

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.