KILIÇ DANSI, KARIŞAN ORTADOĞU ve KATAR

Haftaya Katar haberleri ile başladık ve gündemde oldukça önemli bir yer tuttu bu küçük ülke. Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn, BAE, Yemen ve Libya Katar ile tüm ilişkilerini kesti. Böylece Katar tecrit edildi ve abluka altına alındı.Katar uzun süredir Arap komşuları tarafından İslamcı ‘terörist’ gruplara destek vermekle suçlanıyor. Bunlardan en önemlisi de, Katar’ın ‘hamiliğini yaptığı’ Müslüman Kardeşler. Suudi Arabistan ve BAE, kendi ülkelerinde de sempatizanları bulunan Müslüman Kardeşler’i ‘terörist’ olarak tanımlıyor ve hareketi hanedanlık yönetimlerine tehlike olarak görüyor.Türkiye ile birlikte özellikle Mısır’daki Müslüman Kardeşler’e destek veren Katar, 2014 yılında da Körfez ülkelerinin yaptırımlarıyla karşılaşmıştı.

Son dönemde Ortadoğu, sıcak para ve petrol denince ilk akla gelen bu küçük ülke ile ilgili DEİK verileri eşliğinde ekonomisine kısaca bakalım. 2,6 milyon nüfusu ile gerçekten küçük bir ülke ama kişi başına düşen milli geliriyle dünyanın en zengin ülkesi. Tam 146.000 dolar.Toplam ihracatının %40’ı doğalgaz. Toplam gelirinin %60 dan fazlası petrol geliri. Ülkede son yıllarda ciddi bir müteahhitlik faaliyeti var. 5 yıllık planda 200 kadar projede 150 milyar dolarlık bir Pazar. 2022 Dünya Kupası bu ülkede olacağı için havayolu, metro, otoyol gibi büyük projeler gerçekleşiyor. Bu müteahhitlik sektörü Türkiye için en önemli sektör. Türk firmalarının sürdürdüğü ya da takip edilen proje büyüklüğü 7,7 milyar dolar.

Diplomatik gerilimde dikkat çeken diğer ayrıntı da ABD Başkanı Donald Trump’ın Suudi Arabistan’ı ziyaretinden kısa süre sonra patlak vermesi.Trump’ın ziyaretinde ABD ile Suudiler arasında 110 milyar dolarlık bir silah anlaşması imzalanmıştı. Eline kılıç alıp, dans edip, poz veren , Trump’ınziyareti İran karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmişti. Bölgesel istikrarsızlıktan İran’ı sorumlu tutan Trump, Körfez ülkelerinden de İran’a karşı yaptırım uygulamalarını istemişti.Trump, aşırılıkçı gruplara karşı mücadelede Suudi Arabistan’la işbirliği mesajları vermişti. Suudi Arabistan görevden vazife çıkarıp işe Katar’la başladı gibi.

Diplomatik alanda zor günlerin beklediği Katar, ekonomik olarak da tam bir ablukaya alındı. Ülkenin tek kara sınırı Suudi Arabistan’la. Tek çıkışının İran üzerinden olduğu Basra Körfezi’nde de Bahreyn ve Birleşik arap Emirlikleri ile çevrili. Üstelik, diplomatik ilişkileri kesen ülkeler havayolu taşımacılığını da askıya aldı. Tüm bu koşullar ulaşımın yanı sıra ticaret ve petrol ikmalinde de Katar’ın zor günler yaşanacağına işaret ediyor.Suriye’deki iç savaşın başından itibaren Suudi Arabistan ve Katar’la birlikte adım atan Türkiye, şimdi bu iki ülke arasında kaldı. Bakalım tercihimiz ABD’den yana mı olacak yoksa Ortadoğu’nun abisi biziz mi diyeceğiz?

ÇEKİNCE: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti SPK tarafından yayımlanan tebliğ çerçevesinde, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak bir sözleşme çerçevesinde sunulur. Burada ulaşılan sonuçlar, tercih edilen hesaplama yöntemi ve veya yorum tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Ayrıca burada yer alan bilgiler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir.

 

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.