KABUL ET VE YÖNET; ''STRES''

Stres, fiziksel, duygusal ya da zihinsel durumlarda yaşanan gerginlik olarak tanımlanabilir. Kimi zaman sizi hayal kırıklığına uğratır, üzer ve sinirlendirir, kimi zaman da daha hırslı, üretken ve yenilikçi olmanızı sağlar.Yaşamınızdaki her yenilik veya değişiklik aslında bir stres kaynağıdır. Evlilikler, boşanmalar, çocuk sahibi olma, yeni bir işe ya da okula başlama, ev değiştirme ve hatta yeni bir eşya alma bile sizin için stres kaynağı olabilir.En son okuduğum bir haber de stresin verem'e bile neden olabildiğinden bahsediliyordu.Bu kadar çok hayatımızı etkileyen ve hayatımızın içinde olan stres'ten tamamen uzak olmak mümkün müdür peki?Maalesef ki hayır.Ama stres'in olumsuz,hatta yıkıcı etkilerini azaltmak yani stresi kontrol altına alıp yönetebilmek tabi ki mümkündür.Hedef hiçbir zaman stresi sıfırlamak değil doğru yönetebilmek olmalıdır.

Kişiye çevresindeki uyaranlar karşısında daha iyi davranma ve seçim yapma fırsatını veren stres, günlük hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Kişinin çevresinden gelen etkilere tepki vermeye yetecek enerjiden yoksun olması anlamına gelen sıfır stres, ölümdür ve hayatla bağdaşmaz. Tam tersi olarak kişinin aşırı enerji sarf etmesine ve tükenmesine yol açan aşırı stres de ölümcül olabiliyor. Bu açıdan bakıldığında iki tür stresin olduğu görülüyor. Bunlardan iyi stres olumlu sonuçlar çıkartabiliyor, kişiyi motive edebiliyor ve başarıya ulaşmasını kolaylaştırabiliyor. Endişe, korku veya kaygı vermek yerine, kişinin zor bir amaca ulaşmasını sağlayabiliyor, kişiye doyum ve yaşama sevinci verebiliyor. Kötü stres ise kişinin kendine güvenini kaybetmesine neden olabiliyor, yetersizlik ve değersizlik duygularına sevk edebiliyor, çaresizlik, umutsuzluk ve hayal kırıklığı yaratabiliyor.
Kişisel gelişimin en öncü kurallarından biri olan “durumu kabul etme” evresi eyleme dökülerek stresle mücadele konusunda ilk adım atılabiliyor. Ayrıca stresle baş edebilmek için kişinin kendisinde stres oluşturan durumları tespit etmesi, stres yönetimi açısından önemli bir adım gibi duruyor. Ancak bu şekilde kişi stresin kendisinde var olduğunu, stresli, sinirli ve agresif bir birey olduğunu kabul ettikten sonra gergin anlarını kontrol altına alabiliyor. Peki, kişi kendini sakinleştirebilmeyi, diğer bir değişle sinirli anlarında kontrolü elinde tutmayı nasıl başaracak? İşte püf noktalar…
Derin bir nefes alın. Çünkü stres sonucu düzensizleşen nefes alış verişleriniz nedeniyle bedensel kontrolü kaybediyorsunuz. Beynin ve hücrelerin doğru ve düzenli bir şekilde çalışmamasına neden olan kontrolsüz ve sık nefes alış verişlerinizi düzenlemek için derin derin nefes almanız yatışmanızı kolaylaştıracaktır.
Eğer agresif yapıda bir kişiyseniz, mutlaka o ortamdan ayrılmanız ve direk oksijen alabileceğiniz doğaya yönelmeniz çok daha iyi olacaktır. Eğer strese girdiğiniz o anda arabada, toplu taşımada, herhangi bir mağazadaysanız ya da telefonla konuşuyorsanız, her nefes alıştan sonra içinizden 10’a kadar sayabilir ve müzik dinleyebilirsiniz. Bunlar stresinizle başa çıkmanızı kolaylaştıramıyorsa, mutlaka oksijen alabileceğiniz bir ortama çıkmanız gerekecektir.
Olumlu düşünmeye çalışın. Stres anındaki düşüncelerinize çok dikkat etmelisiniz. Olumsuz gördüğünüz her kare ve düşünce ruh halinizi tetikleyecektir. Stresle başa çıkabilmek için içinizdeki volkanların patlamasına dur demeli, içinizdeki sesi durdurmalısınız. Eğer bunu başaramıyorsanız sizi rahatlatan herhangi bir mekâna gidebilir ve yapmayı sevdiğiniz bir aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. Böylece zihninizi boşaltmış olacaksınız.
Rahatlamak ve gevşemek, stres anında vücudunuzun en çok ihtiyaç duyduğu şeydir. Çünkü stres anında vücudun verdiği tepkiler bir bütün halinde hareket eder ve bu durum, bedeniniz ve ruhunuz açısından oldukça risklidir. Ani çıkışlar aynı anlık voltaj yükselmesi gibi elektrik devrelerinin yanmasına neden olabileceği gibi ani kalp krizlerine ve felçlere neden olabilmektedir. Bu nedenle, uygulamaya çalıştığınız nefes alışverişlerinizde vücudunuzu dinleyin. Vücudunuzu anlamaya ve hücrelerinize hükmetmeye çalışarak rahatlayın.
Stres kişiyi kötümser yapar. Kötümser ruh halinizin içinde kayboldukça, sağlığınızı da ihmal etmeye başlarsınız. Bu gidişe bir dur demeniz gerekiyor. Bunun için dışarı çıkın ve biraz taze hava alın! Biraz spor yapın ve enerjinizi tazeleyin. Bu hem ruhunuza hem de bedeninize iyi gelecek hobiler edinin. Zamanı iyi kullanın, rahatlatıcı uğraşlar edinin, düzenli ve sağlıklı beslenin işe yarayacaktır.

Yaşamın içinde kaldığınız,yaşamın doğal süreçlerine doğal tepkiler verdiğiniz,stresinizi doğru yönetip güzel sonuçlar aldığınız keyifli bir yaşam diliyorum...Sevgilerimle dostlar...

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.