İHRACATÇI YILLARDIR MAĞDUR!

Yeşil pasaport kimin tarafından ne zaman icad edildi ve o dönemlerde hangi zümreye kıyak olsun diye oluşturuldu bilemem. Ancak belirli bir yıl ya da kademede devlet memuriyetiniz varsa, o zaman yeşil pasaporta hak kazanıyor ve dünyanın birçok ülkesine vizesiz seyahat edebiliyorsunuz.

Bu durum anayasaya uygun mu değil mi bilemiyorum, ancak işinin gereği yılın yarısını benim gibi yurt dışında geçirmek zorunda kalan ve pasaportunu süresi dolduğu için değil, vize sayfası yetmediği için değiştirmek zorunda kalanlar için bu eşitsizliği anlayabilmek pek kolay olmuyor.

Son günlerde basına yansıyan ve belirli bir ihracata sahip iş adamlarına yeşil pasaport verilmek üzere başlatılan çalışmaları gecikmiş, fakat yine de olumlu bir çalışma olarak görüyorum. Türkiye ye vize uygulayan ülkelerin, bu uygulamada bulunmaları için haklı gerekçeleri var, ancak kamuoyunun düşündüğü gerekçelerle de bir ilgisi yok. Bu şaşırtıcı bir durum, ancak bir zümre için ayrımcı yaklaşımla bu sorun çözümlenmiş. Şimdi ihracatçı için böyle bir uygulama teknik olarak yapılabilir mi yapılamaz mı bilmiyorum, ama tabii olursa iyi olur.

Bu belki de yeşil pasaport hak sahiplerinin haklarını da tehdit edecek bir sonuç doğurabilir. İhracat ülkemizin temel politikası ve hedefleri içinde yer aldığına göre aynı zamanda bir kamu hizmeti sayılır. Bu nedenle gri hizmet pasaportu da alternatif olarak düşünülmesi gerekir. Tabii eninde sonunda bu durumu temkinle izleyecek olan ve bizlere vize uygulayan ülkeler son noktayı koyacaklardır. Terazi çok hassas, hızlı ve cesur hareketle terazinin dengesini kaçırmadan bu işin artık çözülmesi lazım. İhracatçı mağdurdur !

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.