banner249

Yavaş, “Engeller kaldırılmalıdır”

chp denizli il başkanı himmet yavaş, engelliler haftası dolayısıyla yayınladığı mesajında, engellilerin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini bildirdi.

Yavaş, “Engeller kaldırılmalıdır”
banner240
Yavaş, Engelliler Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajında şunlara yer verdi, “Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası, engelli vatandaşlarımızın sorunlarını algılama ve bunların çözümü yolundaki eksiklikleri, yanlışları sorgulama süreci olarak değerlendirilmelidir. Ülkemizde ve şehrimizde her alanda engellilerin sorunları katlanarak devam etmektedir. Fiziksel çevre, toplumda yaşayan herkesi düşünerek planlanmalıdır. Yaşanılan konuttan tüm kamusal yaşam alanlarına, yollar ve kaldırımlardan okullara, ulaşım araçlarından park ve bahçelere kadar pek çok çevresel faktör engellilerimizin hareket yeteneklerini kısıtlamakta, yaşamlarını sınırlamaktadır. Şehrimizdekilerin aksine birçok ilde üst geçitler asansörlüdür, park ve bahçelerin girişinde engelliler veya yaşlı ve hastalar düşünülerek konulmuş, rahat dolaşmalarını sağlamak için bekletilen tekerlekli sandalyeler vardır. Belediyelerin, eşitlik ilkesiyle, insan onurunu temel alarak engellilerin kimseye minnet duymadan dolaşabilecekleri koşulları sağlamaları gerekir.

Ülkemizde henüz engellileri de gözeten sistemli bir iş analizi ve meslek tanımlaması çalışması yapılmamıştır. Toplumumuzda yaklaşık yüzde 15 gibi yüksek oranda her türden engelli vatandaşımız bulunmasına karşın, planlı ve düzenli rehabilitasyon çalışmaları, engelli ailelerinin ve örgütlerinin de katılacağı rehberlik çalışmaları, eğitim ve danışmanlık yoluyla bireysel kapasitelerin artırılması çalışmaları son derece yetersizdir. Her insanı olduğu gibi engellileri de iş piyasasının özellikleri ve gereksinimleri doğrultusunda eğitmek, özellik kazandırmak ve istihdam edilmelerini sağlamak gerekir. Ayrıca, engelin türüne göre engellinin yaşamını kolaylaştıracak araç gereçler her vatandaş için acilen sağlanmalıdır. Bu araçların temini sadece kişisel veya kurumsal kampanyalara bırakılamayacak kadar hayati bir konudur, önemli bir görevdir. Devletin, engelli oranının azaltılması noktasında tıbbi koruyucu önlemleri alması ve toplumu bu konuda eğitmesi gibi bir görevi de olmalıdır. Engellilerimizi ötekileştirme duygusuyla algılamayacağımız toplumsal olgunluğa ulaşmamız dileği ve önlerine bizlerin yarattığı engellerin çıkmayacağı, eşitlikçi bir sosyal yaşam vaadiyle tüm vatandaşlarımızın engelliler haftasını kutlarız.”


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER