banner249

Vali Kocatepe talimat verdi!

Denizli Afet Müdahale Planı (DAMP) Ana Çözüm Ortakları bilgilendirme toplantısı Vali Şükrü Kocatepe başkanlığında yapıldı. Toplantıda, katılımcılara yaşanabilecek bir afete karşı hazırlıklı olunması konusunda uyaran Vali Kocatepe, düzenlenen planların rafa kaldırılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Vali Kocatepe talimat verdi!
banner240

112 Acil Çağrı Merkezinde düzenlenen toplantıya Vali Şükrü Kocatepe, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Vali Yardımcısı Alaaddin Aktaş, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Demirci, Daire Müdürleri ile diğer ilgili birim yetkilileri katıldı. İl Afet ve Acil Durum Müdürü Recep Demirci, Denizli Afet Müdahale Planı hakkında katılımcılara genel ve teknik bilgiler verdi.


Türkiye’de mevcut mevzuata göre yapılan planların ve doğaçlama destek sistemlerinin günümüz ihtiyaçlarını tam karşılamadığının belirlenmesinin ardından Türkiye Afet Müdahale Planı, Afet ve Acil Durum Yüksek Kurulu tarafından 20/12/2013 tarih ve 2013/2 sayılı kararı ile onaylanarak, 03/01/2014 tarih ve 28871 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiğini söyleyen Demirci, bu kapsamda Türkiye Afet Müdahale Planının 2 yıllık bir çalışmanın sonucu olarak ortaya çıktığını ifade etti. 

Böylelikle kriz yönetiminden bütünleşik afet risk yönetimine geçildiğini belirten Demirci, önceki planlara göre hizmet grubu sayıları artırılmış ve planların daha detaylı çalışılmasının hedeflendiğini ifade ederek şunları söyledi; “İl Afet Müdahale Planı ve 26 adet Yerel Düzey Hizmet Grubu Operasyon Planlarından oluşacak Denizli Afet Müdahale Planı (DAMP), İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu tarafından onaylanacaktır. Bu kurul, Afet ve acil durum hallerinde; bilgileri değerlendirmek, alınacak önlemleri belirlemek, İl Afet Müdahale Planının uygulanmasını sağlamak ile birlikte yılda en az iki kez Valimizin başkanlığında toplanmak ile yükümlüdür.Ayrıca Afet ve acil durum hallerinde talimat beklemeksizin İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde toplanmak da bu kurulun başlıca görevleri arasındadır.” 


Justify CenterAFAD İl Müdürü Recep Demirci'nin sunumunun ardından Denizli Afet Müdahale Planının (DAMP) hazırlanma sekretaryalığını yürüten Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Fatma Canaslan Çomut, DAMP dahilinde hazırlanacak planların kapsamı, amacı ve içeriğinden bahsederek, Ana Çözüm Ortağı kuruluşlarla birlikte nasıl bir çalışma yapılacağı konusunda bilgilendirme yaptı.

Konuşmasında afet öncesi hazırlanan planların önemine değinen Vali Şükrü Kocatepe ise, düzenlenen planların rafa kaldırılmaması gerektiğinin altını çizdi. Depremin kendisini sık sık hatırlattığını vurgulayan Vali Kocatepe, “Geçtiğimiz günlerde iki deprem yaşadık. Biliyorsunuz birisi yakınımızda, birisi biraz daha ilerde olmak üzere iki deprem yaşadık. Bu nedenle bu konudaki hazırlığımızın 24 saat gözden, gönülden, akıldan ırak tutulmadan yapılması lazım. Yani her an hazır olmak zorundayız.

Bu coğrafyada yaşamanın bedellerinden bir tanesi de bu. Coğrafyamız malum jeolojik yapı itibariyle fay kırıklarının toplanma merkezi, kıtaların çatışma noktası konumunda. O bakımdan sık sık büyük depremler yaşıyoruz. Bu depremlerde büyük kayıplar veriyoruz ama aynı zamanda bunlardan büyük tecrübelerde edindik ki bugüne kadar Devlet olarak kuruluşlar olarak önemli birikimlerimizi oldu. Uygulamalarda özellikle son Van depreminde bunun örneğini yaşadık.

Orada yapılan müdahalelerin süratli ve etkili olması çözümlerin hızla geliştirilmesi ve sonuçlandırılması ülke olarak önemli bir başarı ve dünyaya güzel bir örnek verdik. Ama dileğimiz, duamız o ki bir daha böyle afetleri yaşamamak. Cenabı Hak'tan bunu istiyoruz” dedi. Yaşanabilecek bir afet durumunda herkesin ne yapacağını bilmesi gerektiğini söyleyen Vali Kocatepe şunları söyledi; “Tabii ki Allah bize akıl vermiş. Bu coğrafyada yaşıyorsanız sizde bu aklı kullanın diyor. Dolayısıyla bu aklı kullanmamız gerekiyor. 

Aklımızı, bilgimizi, yeteneklerimizi, gücümüzü, imkânlarımızı ortaya koyarak böyle bir afet ile karşılaştığımızda en kısa zamanda bu afetin etkilerinin ortadan kaldırılması ve onarılması ile ilgili neler yapılması gerektiği de önceden yapılan bu planların ortaya konulması ile yapılacak. Dolayısıyla sizlerden bu planlamayı bekliyoruz ve istiyoruz. Allah göstermesin Denizli’de böyle bir olay vuku bulursa, biz kendimiz ne yapacağız? Buradaki Denizli'deki kuruluşlar olarak ne yapacağımızı planlamamız ve bilmemiz gerekiyor.

Yine bize destek olacak çevre il ve kuruluşlarda neler yapacaklarını bizimle ortaklaşa planlayıp onlarında Denizli’deki böyle bir olay ile ilgili müdahalede ne zaman ve nasıl görev alacaklarını, nasıl görev yapacakların kendilerinin bilmesi gerekiyor. Bilgi aktarımının sürekli ve görevler arasında değişiklikler yapılması nedeniyle onlara aktarılması gerekiyor ve güncel tutulması gerekiyor.

Yani günümüzün elektronik aletlerinin lügatımıza kattığı tabirle güncellenmesi gerekiyor.” Hazırlanan planların göz önünde bulundurulması için kurumların duvarlarında asılı durmasının yararlı olacağına dikkat çeken Vali Şükrü Kocatepe, “Genellikle bizde planlar raflara mahkûm olmak üzere yapılıyor. Böyle olmamalı. Her an el altında olmalı. Hatta benim aklıma gelen öneri; bu konudaki hatırlatmaları sürekli olarak kuruluşlarımızın duvarlarındaki uygun bir yerde Denizli’deki bir afet halinde neler yapılacağı kısa özet ifadelerle asılmalı. Görev alanlar kimler ise onlarında başucunda olmak kaydıyla gözümüzün önünde, başucu tabelası olması gerekiyor.

Ben öyle düşünüyorum. Çünkü Allah göstermesin bir afet halinde zaten bu ildeki kuruluşlar da afetzede oluyor. Yani biz; işte karayolları bunu yapacak, efendim DESKİ şunu yapacak diye planlıyoruz. Ama bu görevlendirilen personel ve kurumlarda afetzede oluyorlar. Kendi kolunu kaldıracak mecali kalmamış haldeyken bir de afete müdahale etme görevini yüksek performanslı olarak ondan beklemek çok aşırı iyimserlikten öte bir şey değil. Dolayısıyla çevre iller burada çok daha etkili ve başarılı oluyorlar.

Orada yaptıkları müdahaleler ile daha olumlu sonuçlara ulaşılmasında en büyük gayreti onlar göstermeli. Onların göstermeleri gerekiyor. En güzel sonuçları da onlar alıyorlar zaten. İşte Van depreminde Van'a ilk ulaşan ekiplerden bir tanesi Kahramanmaraş ekibiydi. UMKE olarak ve diğer kurtarma ekibi olarak biz orada bununla gurur duyduk. Arkadaşlarla sürekli iletişim halinde olduk ve neler yapıldığını zaten televizyonlardan dünya izliyordu. Bu nedenle çevre illerin katkısı çok daha önemli. Bizim Aydın'a yapacağımız katkıyı belki kendimizden daha ön planda tutmamız lazım. 

Yine Aydın'ın, İzmir'in, Afyonkarahisar’ın, Uşak’ın bize sunacağı desteği de oradaki kuruluşlar yapacak. O İllere yapılacak yardımlar için burada toplantıya katılan arkadaşlarımıza diyorum ki, o İlleri daha ön planda tutmanız gerekiyor. Hemen kalkıp üzerinizi giydiğiniz gibi doğruca buraya gelmeniz gerekiyor. Bizim doğru afet bölgesine intikalimiz gerekiyor, bu çok önemli bir konu. Geçmişte planlamalar az önce belirttiğim gibi sadece raflara mahkûm edilmek için hazırlanıyordu. Lütfen öyle olmasın.

Yani hem güncellemeler yapılırken mantıklı ve gerçekçi olsun, hem de yapıldıktan sonra da sürekli gözümüzün önünde olsun. Güncelleme için onları sık sık elden geçirelim, gözden geçirelim. Allah dünyamıza ve ülkemize afetler göstermesin.” Vali Kocatepe daha sonra 112 Acil Servis binasını gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER