banner249

Vali Demir, “Türkiye’nin en zengin üç ilinden biriyiz”

bilim, sanayi ve teknoloji bakanlığının Üniversite-sanayi işbirliği bölgesel toplantısı, aydın adnan menderes Üniversitesi (adÜ) atatürk kongre merkezi'nde yapıldı. denizli valisi abdülkadir demir, denizli, muğla ve aydın’ın türkiye’nin en fazla yer altı ve yerüstü zenginliklerine sahip olan iller olduğunu söyledi.

Vali Demir, “Türkiye’nin en zengin üç ilinden biriyiz”
banner240
Aydın, Muğla ve Denizli;den çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katıldığı toplantıda ;2023;e 10 Kala Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Aydın, Muğla ve Denizli;de Ar-Ge çalışmaları" ele alındı.

Programa Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Arslan, Denizli Valisi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Demir, Aydın Valisi Kerem Al, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri, işadamları ve davetliler katıldı.

Programa konuşmacı olarak ise; Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı prof. Dr. Mustafa Işıkoğlu, Aynes Firması Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Serin ve Tekobel Firması temsilcisi Doğan Şenel katıldı.

Güney Ege Kalkınma Ajansı;nın (GEKA) sorumluluk sahası içinde yer alan Aydın, Muğla ve Denizli;nin Türkiye;nin yer altı ve yerüstü zenginlikleri bakımından Türkiye;nin en şanslı ve en zengin bölgesi olduğunu vurgulayan Denizli Valisi ve GEKA Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Demir, "Ülkemizde üniversite ile sanayi işbirliği yıllardır istediğimiz duruma getiremedik. Bakanlığımızın bu yönde talepleri var. Denizli;de tüm resmi kurumların üniversite ile birlikte yürüttükleri projeleri var. Tekno kentler kuruluyor. GEKA sorumluluk sahası içinde yer alan Denizli, Aydın ve Muğla Türkiye;nin en fazla yer altı ve yerüstü zenginliklerine sahip iller. Bu zenginliklerin değere dönüştürülmesi için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermek zorundayız" dedi.

Sanayi’nin katma değeri yüksek ürünler üreterek ülke ekonomisine katkıda bulunabilmenin yolunun teknolojiyi takip etmekten geçtiğini, bunun da AR-GE ve İnovasyona gerekli yatırımın yapılmasından geçtiğini söyleyen Vali Demir, Teknokentlerin önemine değinerek, “İzmir’de 3 adet Denizli’de bir adet olan teknokentler model alınarak benzer şekilde Güney Ege bölgesinde de filizlenmekte ve bu yönde adımlar atılmaktadır.

Manisa, Aydın ve Muğla’da da Teknokentler planlama aşamasında olup önümüzdeki süreçte başta kuruldukları iller olmak üzere tüm ülkemiz için hizmet vermeye başlayacaklardır. 14.500 m2 ’lik alana sahip Pamukkale Teknokent, üniversite-sanayi işbirliğinin artması amacıyla Ocak 2010’dan bugüne kadar Pamukkale Üniversitemizdeki 23 farklı bölümden 80 farklı öğretim elemanı ile sanayicileri buluşturarak çalışmalarına hızla sürdürmektedir.

Pamukkale Teknokent, fikirden ürüne giden yolda faaliyette olan 58 firmasıyla çalışmalarına devam etmektedir. 2013 yılında ayrılacak 4.5 Milyar TL’lik bir ödenek ile Bölge Haziran-2013 sonunda tamamlanacaktır. Sadece Teknokentlerin varlığı bir ilin yada bölgenin sanayisinin teknoloji odaklı gelişimi için her zaman yeterli değildir. İllerin oturmuş ve üretim açısından sürekliliğe sahip sanayi kollarını geliştirmesine, buraların gelişebilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç vardır. İllerdeki OSB’lerin varlığı işbirliği imkanları için de uygun bir zemin oluşturmaktadır. Üniversite- Sanayi işbirliği Güney Ege bölgesinin üretim gücünü daha ileriye taşımak için gerekli ve temin edilmesi gereken bir araçtır” dedi.

Ayrıca, İllerimizdeki gelişim ve projelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından Ar-Ge hibe ve destek programlarında bölgesel kurumların rolünün büyük olduğuna dikkat çeken Vali Abdülkadir Demir, “Bu kurumlardan birisi de Güney Ege Kalkınma Ajansıdır. Bölgemizde faaliyet gösteren GEKA bugüne kadar toplam beş alt programdan oluşan üç mali destek programı açıklamıştır.

2010 yılı sonlarında açıklanan ve birçok projesi tamamlanan İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı ile 53 adet projeye 8.656.361 TL destek sağlanmıştır. Ajansın 2012 yılında açıkladığı Tarıma Dayalı Sanayi Mali Destek Programında 39 projeye 9.050.270TL tutarında, Mirasımız Dericilik Mali Destek Programı ise 8 projeye 1.416.142 TL tutarında destek sağlanacaktır.

Bölgemizde teknolojinin kullanımını yaygınlaştırmanın yanında yatırım kararlarına etki edebilecek nitelikli bilgi üretmek de çok önemlidir. Bu alanda da Ajans fonksiyonunu yerine getirmektedir. 2011 yılında açıklanan Doğrudan Faaliyet Desteği ile 11 adet projeye 507.336 TL tutarında destek sağlanmıştır. Ajans 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği ve Teknik Destek başvuruları ise halen devam etmektedir. Bölgeden uygun başvuru sahiplerinin bu imkanlardan faydalanmaları gerekmektedir” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER