banner249

Turistik tesislere denetleme geliyor!

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından konaklama sektöründe bu yıl yapılacak programlı teftiş tanıtımı colessae termal otel’de yapıldı.

Turistik tesislere denetleme geliyor!
banner240
Toplantıya, Vali Abdülkadir Demir, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş İzmir Grup Başkanı Hasan Hüseyin Kurt, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Baş Müfettişi Süleyman Özman, Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD) Başkanı Şeref Karakan ile davetliler katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Abdülkadir Demir, Çok değişik bir sistemle teftiş ve denetlemenin yapıldığını söyleyerek, “Bende yaklaşık 4 yıl İçişleri Bakanlığında İç Müfettiş olarak görev yaptım. Bu sistem çok alışık olmadığımız bir sistem. Teftiş haberli ve ayrıca bilgilendirmeli.

Bu amaçla düşünülen bir sistem. Daha çok rehberliğe yönelik, var olan eksiklikleri gidermeye yönelik bir denetleme. Geçen yıl Denizli’mizde özellikle inşaat sektörümüzde ve madencilik sektöründe bu denetlemeler yapıldı. Bu yılda yine pek çok sektörde bu denetlemeler heyetle birlikte gelinerek alanda bütün zamanı değerlendirerek uzun bir süreç içerisinde tamamlamayı öngören sistem dahilinde bir denetim yapılacak” dedi.

Turizm sektörünün Denizli’nin var olduğundan beri ana sektörlerinden birisi olduğuna dikkat çeken Vali Demir, “Öncelikle UNESCO miras listesinde olan Pamukkale ve onun etrafında oluşan yapılanma daha sonra antik kentler ve İlimizin her yöresinde farklı özelliklere sahip olan turizm imkanlarıyla daha gelişerek ileriye giden bir sektör. Ama bu haliyle Denizli’nin elinde olan kaynakları değerlendirdiğimizde, bununla yetinmesi mümkün olmayan imkanlara sahip bir kent. Bildiğiniz gibi Denizli’de 19 tane antik kent var. Daha çok Pamukkale ve Hierapolis bilinir ama kentin her tarafında 19 tane antik kent var. Sivil mimariyi de dahil ettiğinizde 700 civarında tescilli kültür ve tabiat varlığı var” diye konuştu.

Son yıllarda Karahayıt bölgesinde kentsel dönüşüm ve ona dayalı olarak sağlık turizm kenti oluşturulması ile ilgili çalışmaların olduğunu kaydeden Vali Abdülkadir Demir şunları söyledi: “Bununla ilgili şuanda görünürde fazla bir çalışma yok gibi görünebilir. Altyapı ve diğer konularda çok önemli ilerlemeler sağlandı.

Türkiye’ye örnek olabilecek sağlık turizminde model olabilecek bir yapı yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Çok daha fazla iş yapmamız ve bu işi başarmamız gerekiyor. Bununla ilgili yasal mevzuat konusunda bildiğiniz gibi Sağlık Bakanlığı ile Yönetmenlik çalışmalarında önemli mesafeler kat edildi.

Özellikle TOKİ tarafından yapılan kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi bir aşama kat edildi. 2. etap bu yılsonunda tamamlanacak. Onun dışında özellikle kür merkezleri ve otellerle ilgili yapılan çalışmalar devam ediyor. Üniversitemiz, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi ve hastanesini Pamukkale’de yapacak. Yatırım programına girdi ve şuanda proje çalışmaları başladı. Dolayısıyla çok önemli değişiklikler var. Kent merkezinde özellikle yeni turizm işletme belgeli otellerimiz açıldı.

Son dönemde yeni yatırım yapmayla ilgili çok önemli planlamalar var. Bunun bir kısmı proje aşamasında, bir kısmının da planlama aşamasında devam ediyor. Bozdağ Kayak Merkeziyle ilgili turizm gelişim merkezi kararı Bakanlar Kurulu tarafından Ocak ayı içerisinde verildi. Orası da artık turizm yatırımcıları açısından 5.bölge teşvikinde. En üst bölge teşvikinden yararlanır hale geldi. Oranın alt yapı çalışmalarıyla ilgili şuanda mekanik sistemin ihalesi aşamasına gelindi. Yılsonuna kadar oradaki altyapı çalışmalarını özellikle günü birlik tesisleri ve mekanik sistemi de tamamlamayla ilgili birçok önemli kararlar alındı. Önümüzdeki aylardan itibaren ihalesi yapılıp ilk kayak mevsimine yetişecek şekilde çalışmalar yapılıyor. Dolayısıyla bütün bunları bir araya getirdiğimizde hem kış dönemi hem yaz döneminde kentte yapılabilecek çok önemli turizmle ilgili çalışmalar olacak.”

Turizm sektörünün emek ve insan yoğunluğu olan bir sektör olduğunu sözlerine ekleyen Vali Demir, “Biz ne kadar büyük tesisler yaparsak yapalım sonuçta buralarda insan çalıştıracak ve insanlar tarafından bu hizmeti sunacağız. Turizm sektörü sanayi ve diğer sektörlerin aksine daha çok, yoğun emek ve insan gücüne sahip bir sektör.

Dolayısıyla buradaki kalitenin ileri durumda olması sektörün geleceği açısından son derece önemli. Oradaki insanların mutluluğu ve verimliliği çok önemli. Bu çalışma özellikle iş veriminin ve çalışma ortamlarının yasal mevzuat çerçevesinde iyileştirilmesi, şartların ve çalışma ortamının ilgili tüm kesimlerin ortak kararıyla iyileştirilmesi son derece önemli. Çünkü oradaki aksaklıklar sizin yapacağınız binaları ve altyapıları anlamsız hale getirebilir. Bu iş bu kadar önemlidir” diye konuştu.
Sunumların ardından, bakanlık müfettişleri denetimlere başladı.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER