banner249

Toros tayları: Her biri servet değerinde

istanbul, ankara ve adana'daki hipodromlarda koşmadan önce ereğli'de kampa giren atlar, ilk antrenmanını torosların rüzgârıyla yapıyor.

Toros tayları: Her biri servet değerinde
banner240
Bugün tanesi birçok otomobilden daha pahalı olan atlar, hipodromlarda yüz binlerce insanın hayallerini gerçekleştirmek için ter döküyor. Daha çok para kazanmak isteyen insanoğlu bu atları beş Yıldızlı pansiyonlarda besliyor.

İstanbul, Ankara ve Adana;daki Hipodromlarda koşmadan önce Ereğli;de kampa giren atlar, ilk antrenmanını Torosların rüzgârıyla yapıyor. Tertemiz havasını soluyup, buz gibi suyundan içen ve bölgeye has ayrık otuyla beslenen atlar, girdiği yarışlarda rakiplerine nal toplatıyor. Ereğli;deki beş Yıldızlı pansiyonlarda Türkiye;de en önemli koşu olarak gösterilen Gazi Koşuları;nda birinci gelen Populer Demand ve Yavus Star gibi atlar yetiştiriliyor. Anadolu;nun en önemli at yetiştirme merkezlerinden birisi olarak gösterilen Ereğli;de 20 civarında harada 500;e yakın tay bulunuyor.

Son teknoloji cihazlarla donatılan Ereğli;deki pansiyonlarda, Arap ve İngiliz atlarının geleceği şekillendiriliyor. Geniş meraları, bol su kaynakları ve temiz havasıyla yarış atı sahiplerinin yeni gözdesi olan ilçeye getirilen taylar, 2 yaşına kadar burada bakılıp eğitiliyor. At sahiplerinin neden Ereğli? Sorusuna verdiği cevap ise ilginç. Torosların eteklerindeki şirin ilçe Ereğli;nin havasındaki nemin düşük olması atların akciğerlerinin daha iyi gelişmesini sağlıyor. Uzmanlara göre, iklim yapısı kadar önemli bir diğer özellik ise topraktaki kalsiyum miktarı ve ayrık otu. Tarımla uğraşan çiftçilerin başını ağrıtan ayrık otu, ilçede bol miktarda yetişiyor. Avrupa ülkelerinde buğday, arpa gibi tohumu ekiliyor. Atların kemik yapısını güçlendiren, kalsiyumca zengin ayrık otu, atların en sevdiği yiyeceklerin başında geliyor.

Bölgedeki at pansiyonculuğunun gelişmesinde büyük pay sahibi olan Ziraat Yüksek Mühendisi Özkan Özgüven, Ereğli;nin yarış atları için istenen birçok koşula sahip olduğunu belirtiyor. Toros Dağları;nın eteklerinde pansiyonların, havasıyla, suyuyla, yarış atlarının iyi yetişmesi için vazgeçilmez merkezlerden biri olduğunu anlatan Yüksek Mühendis Özgüven, Özellikle nem oranı düşük. Yarış atlarının kondisyonunu ve performansını artıran ayrık otu bu bölgede bol miktarda yetişiyor. Yarış atlarıyla uğraşan insanlar bu özelliklerden dolayı yapıyor. Şu an 20 civarında modern at pansiyonu bulunuyor. Türkiye;de en önemli koşu olarak gösterilen Gazi Koşuları;nda birinci gelen Populer Demand ve Yavus Star gibi atların Ereğli;de yetiştirildi. Yine Türkiye Jokey Kulübü;nün düzenlediği yarışlarda çok sayıda birincilik elde eden atlar burada yetiştirildi. ifadelerini kulandı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER