banner249

TOKİ’nin açıklaması İMO’yu tatmin etmedi

inşaat mühendisleri odası (imo) denizli Åžube başkanı yrd. doç. dr. hayri Ün, binalarda düşük kalite beton kullanıldığı iddiasına ilişkin toki'nin verdiği cevap üzerine, ''toki yetkililerinin de belirttiği gibi mevcut standartlara uygun beton üretilmelidir'' değerlendirmesinde bulundu.

TOKİ’nin açıklaması İMO’yu tatmin etmedi
banner240
Ün, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, TOKİ;den, sarf ettiği ;;TOKİ;nin yaptığı binalar dahil, ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır;; sözlerine ilişkin açıklama geldiğini hatırlattı. TOKİ;nin yanıtının kendileri için yeterli bir cevap olmadığını iddia eden Ün, şunları kaydetti, ;;Basın açıklamamızda da görülebileceği gibi biz, mevcut TOKi binalarının depreme dayanıksız olduğunu açıklamadık. Aksine günümüze kadar TOKİ;nin bina yaptığı bölgelerde orta büyüklükte depremler meydana gelmiştir. Bu depremlerde TOKİ;nin yaptığı binalarda hasar görülmemiştir. Bu da mevcut hali ile TOKİ;nin inşa ettiği binaların deprem sınavını geçtiğini göstermektedir. Ancak yukarıda da ifade edildiği gibi ;10-15 yıl sonra eğer olumsuz çevre koşullarında betonda bozulma veya demirde paslanma oluşursa, bu deprem dayanımından söz etmemiz mümkün olamayacaktır; ifadelerini kullandık. Yani TOKİ binalarında betonda ya da demir donatıda bir bozulmanın şu anda görülmediğini belirttik.;;

;;MEVCUT STANDARTLARA UYGUN BETON ÜRETİLEMEZ İSE BİNALARIN ÖMRÜ AZALABİLMEKTEDİR;;
Ün, TOKİ tarafından gönderilen yanıtta ;;Beton üretimi ve dökümü, standartlara uygun olarak yapılırsa, donatı korozyonunun meydana gelmesi mümkün değildir;; ifadelerinin yer aldığını belirterek, açıklamasında şu görüşleri dile getirdi, ;;Basın açıklamamızda da belirtildiği gibi normal binaların servis ömrünün minimum 50 yıl olması öngörülmektedir. Eğer mevcut standartlara uygun beton üretilemez ise bu ömür çok azalabilmektedir. Bu yüzden TOKİ yetkililerinin de belirttiği gibi mevcut standartlara uygun beton üretilmelidir. Bu standartlardan birisi de Resmi Gazete;de yayımlanarak yürürlüğe giren TS EN 206-1;dir. TOKİ yetkililerinin bu standarttan hiç bahsetmemeleri de dikkat çekicidir. Oysa biz en önemli konu olarak diğer deprem yönetmelikleri ve standartların yanında TS EN 206-1;e de uyulması gerektiğinin altını çizmiştik. Bu standart hala yürürlükte olan bir standarttır.;;

İdarecilerin bu konuyu iyi düşünmesini, ilgili teknik elemanların da idarecileri doğru bilgilendirerek gerekli uyarıları yapmalarını isteyen Ün, ;;Bugünden sonra inşa edilecek daha uzun ömürlü ve kalıcı binalar için en düşük C30 sınıfı beton kullanılacağını umut ediyoruz;; ifadesini kullandı.

İMO Denizli Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hayri Ün, hafta başında yaptığı açıklamada, binaların yapımında kullanılması gereken en düşük beton sınıfının C30 olduğunu, yapıldığı anda depreme son derece dayanıklı olabilen binaların yıllar içerisinde bu dayanımlarını kaybettiklerini vurgulayarak, ;;TOKİ;nin yaptığı binalar dahil ülkemizde tüm binalarda C30 sınıfı beton kullanılmalıdır;; şeklinde görüş bildirmiş; TOKİ de binalarda düşük kalite beton kullanıldığı iddialarına ilişkin bir açıklama yapmıştı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER