banner249

Tarihi konakta, iç içe iftar keyfi

afyonkarahisar'da restore edilerek işletmeye açılan tarihi konaklarda, tarihle iç içe iftar saati yaşatılıyor, yöresel yemeklerle hazırlanan iftar sofralarına türk gölge oyunu klasiklerinden ''karagöz ve hacivat'' eşlik ediyor.

Tarihi konakta, iç içe iftar keyfi
banner240
Afyonkarahisar;ın simgeleri arasındaki tarihi konaklar, Valilik, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından restorasyonlarının gerçekleştirilmesinin ardından, işletmeciler aracılığıyla vatandaşlara nostalji yaşatılıyor.

1905 yılında Mihrioğlu ailesi tarafından yaptırılan ve ailenin 4 nesildir elinde tuttuğu konak, kafe restoran olarak vatandaşa hizmet verirken, Ramazan ayında da özel programlarıyla tarihle iç içe iftar keyfi sunuyor. Tarihi konakta, iftar saatinde yöresel yemekler servis edilirken, ardından kurulan perdede ;;Hacivat ve Karagöz;; gölge oyunu sergileniyor.

Mihrioğlu Konağı İşletme Müdürü Mesut Akkaş, Afyonkarahisar;daki gelenek ve görenekleri yaşatmayı, gelecek nesillere aktarmayı hedeflediklerini belirterek, Ramazan ayına özel program oluşturduklarını söyledi.

İftar saatinde, ney eşliğinde sırasıyla yöresel kültüre göre hazırlanan yemekler ;;Tandır Çorbası, Afyon Kebabı, Patlıcan musakka ve Kaymaklı Ekmek Kadayıfı;;ndan oluşan menüyü sunduklarını ifade eden Akkaş, ardından midenin rahatlatılması için ;;bamya;;, daha sonra da Türk kahvesi servisi yaptıklarını aktardı.

Akkaş, iftarın ardından kurulan sahnede Karagöz ve Hacivat gölge oyununu sergilediklerini dile getirerek, çocukların gölge oyununu heyecanla izlediklerini ifade etti. Afyonkarahisarlılar;dan büyük ilgi gördüklerini anlatan Akkaş, kentte restore edilerek işletmecilik yapılan bir çok konağın bulunduğunu da hatırlatarak, ;;Bu konakların sayılarının artması gerekiyor. Yerli turistin yanında, yabancı turiste de hitap ederek, yalnızca restoran kafe tarzında değil, konaklamaya yönelik de hizmet vermek gerekiyor. Devletin, bu tür konak restorasyonlarında destek imkanlarını genişletmesi bunu sağlayacaktır;; diye konuştu.

Konakta Hacivat Karagöz gölge oyununu sahneleyen Afyon Kocatepe Üniversitesi Halkbilim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İbrahim Özkan da, vatandaşların ilgisi ve beğenisiyle karşılaştıklarını söyledi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER