banner249

Srebrenitsa soykırımını çizgilerle anlatacaklar

izmirli boşnaklar derneği, srebrenitsa soykırımını unutturmamak, yeni nesillere anlatabilmek amacıyla "11 temmuz kara gün" adıyla uluslararası karikatür yarışması düzenledi.

Srebrenitsa soykırımını çizgilerle anlatacaklar
banner240
Dernek Başkanı Hamza Yavuz, Srebrenitsa;da 18 yıl önce tüm dünyanın gözü önünde soykırım yaşandığını söyledi. Dünyada barışın sağlanması için yaşanan acıların unutturulmaması gerektiğini vurgulayan Yavuz, "Dünya barışı adına, Avrupa;da yaşanan son soykırım olan Srebrenitsa soykırımını unutturmamayı amaçlıyoruz. Srebrenitsa soykırımını unutturmamak, yeni nesillere anlatabilmek amacıyla uluslararası karikatür yarışması düzenledik" dedi.

Hamza Yavuz, "11 Temmuz Kara Gün" adıyla düzenledikleri yarışmayı, başta güzel sanatlar fakülteleri olmak üzere, Türkiye ve KKTC;nin tüm üniversiteleri ile Saraybosna Üniversitesi;nde duyurmayı hedeflediklerini, bu doğrultuda afiş, poster ve el ilanları bastıklarını belirterek, şöyle konuştu, "Almanya ve Belçika;daki Boşnak dernekleri ve kültür merkezleri kanalıyla da yarışmayı duyuracağız. Tüm iletişim ağlarını kullanıp yarışmayı duyurmak istiyoruz. Yarışmadaki amaç, sadece karikatür yapmak değil, yarışmaya katılacak kişilerin de Srebrenitsa ve soykırım olgusunu anlamalarını sağlamak. Genç neslin soykırımlara karşı dinamik tavır almalarını hedefliyoruz. Srebrenitsa;da yaşanan acılar, şimdi çizgilerle kara mizah olarak önümüze gelecek."

Yarışmanın, yaşı 15;in üzerinde herkese açık olduğunu, yarışmaya katılmak isteyenlerin mayıs ayı sonuna kadar başvurabileceğini anlatan Yavuz, haziranın ilk haftasında yapılacak değerlendirme sonucu seçilecek 100 eserin, İzmir;den başlamak üzere Türkiye;nin 5 kentinde sergileneceğini, daha sonra ise soykırımın yıl dönümünde Srebrenitsa;da sergilenmeye açılacağını kaydetti.

Yavuz, yarışmanın afişinde üzgün bir insanın kanlı gözyaşı dökmesini tasvir ettiklerine işaret ederek, ;;Kanlı gözyaşının içerisinde dünya ve üzerine konmuş, toplu mezarların yerini gösteren mavi kelebek bulunuyor. Bu tarihte yaşanan soykırıma, tüm insanlar olarak seyirci kaldık;; dedi.

Birinciliğe layık görülen esere 3 bin lira verilecek yarışmada, ikinci 2 bin, üçüncü ise bin lira ödülün sahibi olacak. İzmirli Boşnaklar Derneği, 11 Temmuz 1995;te yaşanan ve 8 bin 372 kişinin öldürüldüğü Srebrenitsa soykırımında yaşanan acıların paylaşıldığının ve Bosna Hersek halkının yanında olunduğunun ifade edildiği mektup metnini imzaya açmış, imzalanan 6 bin 200 mektup, olayın geçen yıl dönümünde Boşnak halkına ulaştırılmıştı.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER