banner249

Seralarda sezon dikimi başladı

dekar başına 2 bin 500 civarında fidan dikildiğini, bu fidanlardan meyve oluşumu için gereken tozlanma için seralarda 40 bin bombus arısının çalışacağını ifade eden il müdürü gülsever, “bitkilerde döl

Seralarda sezon dikimi başladı
banner240
Dekar başına 2 bin 500 civarında fidan dikildiğini, bu fidanlardan meyve oluşumu için gereken tozlanma için seralarda 40 bin bombus arısının çalışacağını ifade eden İl Müdürü Gülsever, “Bitkilerde döllenme eskiden beri insan eli, arı veya diğer uçan böcekler vasıtası ile olmaktaydı. Bitkilerde döllenme insan eliyle yapıldığında bazı hastalıklar çıktığından hormonla bitkilerde döllenme yolu seçilmeye başlandı. Son zamanlarda sera içerisinde bombus arıları ile bitkilerde döllenme yöntemi seçilince yetiştirilen meyve ve sebzelerin verimi ve görünüm özellikleri değişti. Bitkilerde döllenme için kullanılan bombus arı kolonisi artışı, hem bitkilerdeki döllenme özelliklerinden hem devletin bombus arı kolonisi için ödemiş olduğu hibe desteğidir.

Devletin karşılıksız bombus arı kolonisi başına 60 lira, ödemesi ve bombus arısının döllenmiş meyve ve sebzelerin düzgünlüğü ile verim artışı bombus koloni sayısının artışına sebep olmuştur. Bal arıları bitkilerde döllemede bir dakikada 5 çiçeği döllerken bombus arıları bir dakikada 30 – 40 çiçeği dölleyebilmektedirler. Bombus arısı 50 ila 80 arı koloni olarak kabul edilmektedir. Bu arı kolonisi bir kutu içerisinde barındırılır. Bir bombus arı kolonisi 2 – 3 dönüm yerin bitkilerde döllenme işlemini gerçekleştirebilir. Bombus arısı bitkilerde döllenme işleminde gayet başarılı olması, özellikle sera yönlü sebze ve meyve yetiştiricilerinin gözdesi olmuştur” dedi.

1 MİLYON FİDAN
Denizli’de seralara fidan dikiminin başladığını belirten İl Müdürü Gülsever, “Sıcak hava nedeniyle, sera ortamında fidan dikiminin sabahın erken saatlerinde yapılmasını zorunlu hale geliyor. Seralara dikilen 1 milyon fidanın ürünlerinin kasım başı itibariyle hasadının başlanması planlanıyor. Seralarda yapılan bilinçli üretimle gıda güvenliği ve sağlık açısından en üst seviyede ürün elde ediliyor. Seralarımızda geçen yıl dekardan ortalama 35-40 ton ürün alındı. Seralarda üretilen domatesler geçen yıl piyasa koşullarına göre değişmekle beraber yurt içine 1,5–2,3 lira, yurt dışına ise ortalama 2 Euro’ dan satıldı” diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER