banner249

Sendikaların trajikomik savaşı

Torbalı’ya bağlı Pancar Mahallesi’nde faaliyet gösteren Yatsan Yatak Fabrikasında, Yeşilçam filmlerini aratmayacak bir durum yaşanıyor.

Sendikaların trajikomik savaşı
banner240

İşçileri sendikalı yapmak isteyen DİSK Tekstil Sendikası, HAK-İŞ’e bağlı İplik Sendikası ve Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası’na bağlı TEKSİF Sendikası, günlerdir sürdürdükleri eylemlerinde trajikomik bir durum sergiliyor. 


Karşılıklı sloganların atıldığı eylemlere, üç parçaya bölünmüş fabrika işçileri de katılınca, deyim yerindeyse tam bir curcuna yaşanıyor. Tel örgüler ardındaki fabrika işçilerine kendilerini kanıtlamak isteyen sendika yetkilileri, bölgeye getirdiği, yüksek ses sistemine sahip propaganda araçlarıyla avazları çıktığınca bağırıyor. İşçilerin bu durum karşısında nasıl örgütleneceği ise henüz belli değil. 

KİM DAHA FAZLA OY ALIRSA!
Komedi filmlerine konu olacak olan olay yaklaşık 1 ay önce başladı. Torbalı’ya bağlı Pancar Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Yatsan Yatak Fabrikası'ndaki işçiler sendikalı olmak istedi. Fabrikada bulunan yaklaşık 600 işçi kanunen kendilerine tanınan bu haktan faydalanmak ve daha iyi şartlarda çalışmanın hayalini kuruyordu. Ama bekledikleri gibi hemen bu hakka kavuşamadılar. Hal böyle olunca, bölgeye de sendikalar akın etmeye başladı. 

Her üç sendika da örgütlenme çalışmaları yapmak için çaba harcarken, işveren kurnazlığı devreye girdi. “Hangi sendika daha çok oy alırsa o yetki kazansın” denilerek fabrikada sandıklar kuruldu ve referandum çalışmaları başlatıldı. Ortak amaçları sözde işçilerin haklarını savunmak olan bu sendikalar, kendi içlerinde bir savaşa gitti ve günlerdir bir türlü sorun çözülemedi. 

KARŞILIKLI SUÇLAMALAR 
Fabrika önünde günlerdir bekleyen bu üç sendikanın söylemleri ise komik bir hal almış durumda. İşçileri unutup, sendikalarının gücünü ispatlamaya çalışan sendika yetkilileri, bir birilerine de göndermede bulunmaktan çekinmiyor. Biri “Biz burada yetkiyi aldık, işçiler sakın aldanmasın” diye bağırırken, diğer ise “İşçi kardeşlerim, yalanlara kanmayın. Hükümet yanlısı sendikalara aldanmayın” çağrılarında bulunuyor. 

Süren bu savaşı kimin kazanacağı henüz belli değil ama alın teriyle evine bir lokma ekmek götüren işçilerin kafaları bir hayli karışık. Karşılıklı sloganlarla kafasını bir oyana bir buyana çeviren işçinin kime oy vereceği merak konusu. Söylemler sürerken, farklı sendikalara üye olan işçiler arasında da gerginlik yaşanması an meselesi.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER