banner249

Şanslı üç il

Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, Aydın, Muğla ve Denizli'deki barajların ortalama doluluk oranının yüzde 60 olduğunu belirterek, sıkıntı olmamasına rağmen suyun tasarruflu kullanılması çağrısında bulundu.

Şanslı üç il
banner240

Beklenen yağışların gelmei durumunda barajların kısa sürede gerekli doluluğa ulaşacağını öne süren DSİ 21. Bölge Müdürü Kaya Yıldız, “Aydın ili olarak bakacak olursak burdaki sulamalarımızı ilgilendiren 3 adet kilit barajımız var. Bu barajlarımız Adıgüzel, Çine Adnan Menderes ve Kemer barajlarıdır. Adıgüzel Barajı doluluk oranı yüzde 65, Kemer Barajı yüzde 52 Çine Adnan Menderes Barajı yüzde 46 gibi bir doluluğa sahip olup genel anlamda bir sıkıntımız görünmüyor. 


Bu barajlarımız kısa sürelerde yüzde 100 doluluğa erişebilecek barajlarımızdır. Şu anda önümüzdeki süreçte beklediğimiz yağışlar geldiği takdirde barajlarımızda gerekli doluluk oranlarını elde edeceğiz. Ortalama rakam vermek gerekirse de barajlarımızdaki doluluk oranı yüzde 60’tır. Bir sonraki yılı da düşünerek suyumuz var diye kullanım sağlamak doğru bir yaklaşım değildir. 

Elimizdeki suyu her zaman tasarruflu kullanmaya özen göstereceğiz. Yaşadığımız coğrafyanın Akdeniz iklimi olması münasebetiyle Mart ve Nisan ayları daha çok yağışlı geçiyor. Henüz Ocak ayındayız. Mart ve Nisan aylarında baraj ve göletlerimiz gerekli doluluğa ulaşacağnı tahmin ediyoruz” dedi. 

Kış ayının son yıllara göre kurak geçmesi nedeniyle baraj ve göletlerdeki su seviyelerini de değerlendiren Yıldız, “2014 yılı Ocak ayının 2013 yılının Ocak ayına göre barajlardaki doluluk oranı; Kemer Barajı'nda geçen yıl yüzde 62 olan oran 52’ye, Çine Adnan Mendres Barajı’nda geçen yıl yüzde 70 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 46’ya, Topçam Barajı'nda geçen yıl yüzde 64 olan su seviyesi bu yıl yüzde 38’e, Karpuzlu Yaylakavak Barajı'nda geçen yıl yüzde 76 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 46’ya, Karacasu Barajı’nda geçen yıl yüzde 59 olan doluluk oranı yüzde 49’a, Işıklı Barajı’nın geçen yıl yüzde 67 olan doluluk oranı yüzde 58'e, Adıgüzel Barajı'nda geçen yıl yüzde 68 olan doluluk oranı yüzde 65’e, Cindere Barajı’nda geçen yıl yüzde 97 olan doluluk oranı yüzde 89’a, Gökpınar Barajı'nda geçen yıl yüzde 78 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 74’e, Tavas Yenidere Barajı’nda geçen yıl yüzde 78 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 60’a, Akköprü Barajı’nda geçen yıl yüzde 81 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 60’a, Geyik Barajı'nda geçen yıl yüzde 95 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 65’e, Mumcular Barajı'nda geçen yıl yüzde 55 olan oran yüzde 50'ye ve Akgedik Barajı’nda geçen yıl yüzde 55 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 44’lere gerilemiştir. Ayrıca İkizdere Barajı’nda geçen yıl yüzde 46 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 57 ‘ye, Bayır Barajı’nda geçen yıl yüzde 60 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 70’e yükselmiştir” diye konuştu. 

Geçen yıl bu dönemde yüzde 69 olan göletlerdeki ve barajlardaki doluluk oranının 2014 Ocak ayı itibariyle yüzde 59’lara gerilediğini ifade eden Yıldız, barajlardaki ve göletlerdeki su seviyelerinin yüksek olması yaz dönemi sulamalarında sorun yaşanmayacağı anlamına geldiğini belirtti.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER