banner249

Mili marşımız PAÜ;de aynı coşkuyla kutlandı

pamukkale Üniversitesi’nde istiklal marşı’nın kabulünün 92. yıldönümü münasebetiyle “mehmet akif ve medeniyet” konulu konferans düzenlendi.

Mili marşımız PAÜ;de aynı coşkuyla kutlandı
banner240
Pamukkale Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından gerçekleştirilen konferansa, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan konuşmacı olarak katıldı.

PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan etkinliğe Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Senato üyeleri, dekanlar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama

Merkez Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın, “Akif’i büyük bir şair yapan, şiirlerinin arkasında derin bir düşünce dünyasının bulunmasıdır. O, sadece tarihi yazan bir şair olmakla kalmamış, aynı zamanda tarihi yapan büyük bir kahraman olarak tarihte yerini almıştır.

Onun portresinin arkasında, eğilip bükülmezliğini, sömürgecilere karşı savaşını, mazlumun ve ezilmişin yanında yer alışını görmek mümkündür. Bu nedenle O, sömürgecilere çanak tutan ve hatta sömürgecilerin yanında yer alan Damat Feritlerin, Mustafa Sabrilerin, Dürizzadelerin yanında değil, gücünü sadece milletinden alan Kuva-yı Milliye’nin, Mustafa Kemallerin yanında yer almıştır” dedi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan ise, “Mehmet Akif’in hayatını ve milletinin hayatını ifade ettiği medeniyet, bir anlamda bizim fert ve toplum olarak bu dünyada ne için var olduğumuz sorusunun cevabıdır. Yaşamanın bizim için anlamlı olmasını sağlayan bizim etrafımızdaki zaman, mekan ve insanlardır.

Bizi bir aile yapan şey sahip olduğumuz dünyevi kıymetler ya da aynı dili konuşmamız değil, olaylara benzer duygusal tepkileri vermemiz ve hissetmemizdir. Bu da hayatımızı anlamlı kılan en önemli değerdir.

Hayatımızı uğruna yükleyebileceğimiz bir anlam oluşturamazsak, varlığımızın bir manası ve idealimiz bulunmaz ise bunun yerini bencillik ve menfaat alır. O zaman günümüzdeki gibi bir dünya bizi kendi girdabına çeker. Mehmet Akif’in hüznü buradan geliyor. Mehmet Akif bize şöyle sesleniyor: Alemde bilgi, aydınlık kalmasa sen yaratmalısın, öyle çaresiz oturmamalısın. Yaşamanın anlamı, gayesi varsa ölüm seni yakalayıncaya kadar çalışmakla mükellefsin” dedi.

Konferans sonunda Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahittin Özçelik ve PAÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mithat Aydın tarafından, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan’a plaket, çiçek ve çeşitli hediyeler takdim edildi.


Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER