banner249

Metropolis;in melekleri işbaşında

torbalı ilçesindeki metropolis antik kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarında türkiye iş kurumu'nun (iÅžkur) toplum yararına Çalışma programı (tyÇp) kapsamında sağlanan destekle yöre kadınları da görev almaya başladı.

Metropolis;in melekleri işbaşında
banner240
Kazı Başkanı ve Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek, Ionya bölgesinde çok zengin tarihi tabakalaşmaya sahip Metropolis;te kazıların 1989;da Prof. Dr. Recep Meriç tarafından başlatıldığını, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Trakya Üniversitesi, Sabancı Vakfı ve Torbalı Belediyesi gibi kurumların desteğiyle sürdürüldüğünü söyledi.

Doç. Dr. Aybek, Metropolis;in prehistorik (tarih öncesi) çağlardan günümüze bugüne kesintisiz yerleşime sahip olduğunu belirtti. Aybek, kazılarda akademisyenlerden oluşan kazı heyetinin yanı sıra arkeoloji öğrencilerinin ve yöre insanının görev yaptığını, bu yıl ilk kez kazı çalışmalarına kadınların da katıldığını kaydetti.

Kazılarda işçi olarak 22 yıldır erkeklerle çalışma yürüttüklerini, kadınları daha önce kazı alanına çekmeyi başaramadıklarını belirten Aybek, bu yıl İŞKUR;un yürüttüğü TYÇP;ye sundukları projenin kabul edilmesiyle 3 ay süreyle sigortaları İŞKUR tarafından yapılarak kadınları kazı çalışmalarında görevlendirdiklerini ifade etti.

Aybek, proje kapsamında 6 kadına istihdam imkanı sağladıklarını, ;;Metropolis;in Melekleri;; olarak adlandırdığı kadınların performansından memnun olduklarını belirterek, şöyle konuştu, ;;Kadınlar kazı alanında otları yoluyor, çöpleri topluyorlar. Erkeklerden daha iyi çalışıyorlar. Metropolis;e kadın eli değdi. Çok güzel temizlik yapıyorlar. Yaklaşık 3 ay bizimle çalışacaklar. Kadınlar sigortalı iş kazanmış oldular. Uzun zamandır bunun hayalini kuruyorduk. Kadınlar kente geldiler ve arkeolojiyi gördüler, tarihi eserin önemini anladılar. Kadınlar öğrencilerimize sorular soruyor ve temizledikleri alanın tarihini öğreniyorlar.;;

Metropolis;te çalışmaya başlayan kadınların daha önce evlerinde oturduğunu ya da tarlalarda gündelik olarak iş yaptığını söyleyen Aybek, ;;Kazılar devam ettiği sürece kadınlarımızı davet edeceğiz;; dedi.

;;KEŞKE İŞİMİZ SÜREKLİ OLSA;;
Antik kentte çalışan 35 yaşındaki Birsen Taşcan, daha önce evde oturduğunu, zaman zaman da tarlada çalıştığını söyledi. Sağlanan imkanla Metropolis;te çalışmaya başladığını kaydeden Taşcan, ;;Çalışmak, para kazanmak, adama muhtaç olmaktan bin kat iyi. Kendi emeğin oldu mu her şeyi alabiliyorsun. Keşke işimiz sürekli olsa. 4 çocuk annesiyim, daha önce evde oturuyordum. Şimdi burada hem çalışıyorum hem de öğrencilerden yeni şeyler öğreniyorum. Merak ettiklerimizi soruyoruz, onlar da anlatıyor. Keşke ben de onlar gibi okuyabilseydim;; diye konuştu.

Nişan Güvez (32) ise Metropolis;in çok yakınında yaşamasına rağmen tarihi kent hakkında daha önce bilgi sahibi olmadığını belirterek, şunları kaydetti, ;;Burada çalışmadan önce evde oturmuyordum, tarlada çalışıyordum ama burada çalışmak daha güzel. Hocalarla, öğrencilerle birlikte olmak çok güzel. Hocalar bizi sıkmıyor. Önceleri buranın kaç yıllık olduğunu bilmiyordum, şimdi öğrendim. Evde 13 yaşında oğlum var, o da her gün hangi tarihi yeri temizlediğimi soruyor. Bütün kadınlara tavsiye ederim, burada çalışmak çok güzel. Bazen temizlik yaparken mumluklar, yağdanlıklar önümüze çıkıyor. Bir kere eski para buldum, hocalara verdim. Burada çok mutluyum.;;

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER