banner249

Kuru üzüm tehdit altında

Kuru Üzümde Zirai İlaç Kalıntısı ve Çözüm Önerileri konulu toplantıda kalıntı sorunu hakkında konuşan Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, "Ülkemiz kuru üzümle ilgili çok büyük bir tehdit altındadır. Eğer kalıntı sorununu çözemezsek çok büyük bir kayıp yaşayabiliriz" dedi.

Kuru üzüm tehdit altında
banner240

Kalıntısız, sağlıklı, güvenli ve kaliteli üzüm yetiştirebilmek için Alaşehir Ticaret Borsası’nın önderliğinde Ege Kuru Meyve İhracatçı Birliği Başkanlığı’nın talebi üzerine Kuru Üzümde Zirai İlaç Kalıntısı ve Çözüm Önerileri konulu toplantı düzenlendi. 


Toplantıya Alaşehir Kaymakamı Kemal İnan, Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yardımcısı Metin Öztürk, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Altındikiş, Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, İzmir Ticaret Borsası AR-GE Uzmanı Bilge Keykubat, kuru üzüm ihracatçıları, Alaşehir’de görev yapan zirai ilaç bayileri, üzüm üretimi yapan mahalle muhtarları katıldı. 

Toplantıda üzüm yetiştirme, kullanılan ilaçlar, ilaçların dozunun ayarlanması, hijyenik kurallara uyulması gibi konular tartışıldı. Toplantıda, üzüm üretimi yapan Japonya, Çin, İran, Şili gibi devletlerin her yıl üretim rekoltesini artırdığını, dünyada üzüm üreten devletlerle rekabetin daha zor olduğu ve bundan böyle iyi ürün değil, daha iyi ürün üretilmesi gerektiği vurgulandı. 

Zirai ilaç bayileri de kar oranlarının düşük olması nedeniyle zor durumda kaldıklarını ve devletin vermiş olduğu teşvik primlerini tabandan başlatması gerektiğini dile getirdi. 

Genel değerlendirme yapan Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, "Üretimde dünya ikincisi, ihracatta dünya birincisi ve üretimimizin yüzde 80-90‘nı ihraç ettiğimiz kuru üzümde zirveye çıkmak zor, zirvede kalmak daha da zor. Ülkemiz kuru üzümle ilgili çok büyük bir tehdit altındadır. Eğer kalıntı sorununu çözemezsek çok büyük bir kayıp yaşayabiliriz. İran gibi bir rakibimizde maliyetler daha az, rekolte de her yıl artıyor. 

Bizim rakiplerimizle rekabet edebilmemiz için kaliteli ve sağlıklı, güvenli ürün yetiştirmemiz gerekiyor. Bunun için üretici, ihracatçı, zirai ilaç bayisi yani hepimizin iyi eğitimden geçmesi, iyi tarım uygulamalarını doğru uygulamamız gerekiyor. Zirai ilaç bayilerimizin kalıntı konusunda üreticileri mutlaka uyarması, kullanılması gereken doz miktarını iyi anlatması gerekmektedir" diye konuştu.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER