banner249

Konuşan Ekonomi, başkanları konuşturdu

star medya grubu'na bağlı h24, türkiye odalar ve borsalar birliği'nin (tobb) işbirliği ile her hafta sonu gerçekleştireceği “konuşan ekonomi” programını denizli’den başlattı.

Konuşan Ekonomi, başkanları konuşturdu
banner240
Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Müjdat Keçeci ve Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili’nin konuk olduğu programda, Denizli;nin kabına sığmayan girişimcileri ve performansını detaylı bir şekilde ele alındı.

Denizli’nin üreten ve ürettiğini ihraç eden bir il olduğuna vurgu yapan Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Özer, “Wimbledon;da kullanılan havlular, İngiliz Kraliyet ailesinde kullanılan ev tekstil ürünleri ve faytonlar Denizli;den gidiyor. Denizli bugün İsveç, Norveç, Danimarka;ya da fümelinmiş balık gönderen bir il. Balık yetiştiren ülkelere denizi olmayan bir ilden balık gönderiyoruz.” dedi.

Denizli’nin her bir ilçesinde farklı bir sektörün gelişmişlik gösterdiğine işaret eden Başkan Özer, “Bugün Sarayköy;e gittiğimizde İngiltere;ye gönderdiğimiz faytonları, Kızılcabölük;e gittiğimizde Truva filminde kullanılan kostümleri, Buldan;da el dokuması ve ipeksi dokumaları görüyoruz. Yatağan beldemiz Selçuklu;dan tutun da Osmanlı;da kullanılan savaş araç gereçlerinin yapıldığı, bıçakçılık sektöründe her geçen gün markalaşmaya doğru giden bir yapı içeri sinde. Ayrıca yine ilçelerden Çivril;de elma, Honaz;da kiraz üretiyoruz. Yeşilyuvalılar;ın yüzde 95;i ayakkabıcılık sektöründe çalışıyor. Biz diyoruz, Yatağan;ı neden Solingen;e, Yeşilyuva;yı İtalya;daki ayakkabıcılık sektörüne rakip yapmayalım?” dedi.

Denizli’de alternatif sektör ve pazarların oluştuğunu da işaret eden Özer, “3-5 yıl önce Çin, Pakistan ve Hindistan tekstilde yoğunlaştığında, Denizli;de tekstil biter deniyordu. Bugün Denizli Çin;e tekstil ürünleri satıyor. Öte yandan küresel krizde gördük ki talepte, ihracatta gerilemeler oldu. Ancak Denizli olarak alternatif sektörler ve pazarlar oluşturduk, bunda TOBB;un da katkısı büyüktür. Denizli;nin altı jeotermal kaynaklar kaynıyor. Bugün bu alanda önemli yatırımlarımız söz konusu. Diğer yandan odalarımız girişimcilik kursu veriyor. Denizli Ticaret Odası olarak son bir yılda 350 girişimci yetiştirdik. Bu yeni girişimcilerimiz, ekonomimize katkı sağlamak için çalışmalar yürütecektir.” diye konuştu.

Denizli’de sanayi gelişirken, tarım ve hayvancılıkta da önemli gelişmeler olduğunu dile getiren Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili, “Pamuktan yağlı tohumlara, mısırından meyveciliğe pek çok ürünün yetiştirildiği çok verimli topraklarımız var. Bu sayede her mevsimde ürün üretebiliyoruz. Ekilip dikilebilen 375 bin hektar toprağımız var. Bunun yüzde 50;sinde sulama yapabiliyoruz. Kalan yarısını da kekik, tütün, bağcılık ile değerlendiriyoruz.” dedi.

Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Müjdat Keçeci ise Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine Denizli’nin 15 milyar dolar ile katkı sağlamak istediğini belirterek, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün Denizli;nin ihracatı 2012;ye göre ilk ay yüzde 25, ikinci ay yüzde 7.5, martta da yüzde 7;ye yakın arttı. Denizli;ye ;tekstil kenti; demek yanlış olur. 3 milyar doları aşan Denizli ihracatının 1.2 milyar dolarını tekstil sektörü oluştururken, mermer, bakır-kablo ve diğer sektörlerin ihracatları 2 milyar dolara yakındır.”

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER