banner249

Kırımızı altın üreticisini üzdü

saruhanlı ilçesinde geçmiş yıllarda yüksek kazanç sağladığı için ''kırmızı altın'' diye anılan domates, son 7 yıldır aynı fiyatlarda satıldığından dolayı üreticisini üzdü.

Kırımızı altın üreticisini üzdü
banner240
Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, kurutmalık domates üretiminin yapıldığı Halitpaşa ve Alibeyli beldelerindeki domates sergilerini gezerek üreticilerin sorunlarına dikkat çekti.

Başkan Okur, son yıllarda mazot, gübre ve diğer girdi maliyetlerinin değiştiğini ancak domates fiyatının hiç değişmediğini belirterek, domatesin ;;Kırmızı altın;; olma vasfını kaybettiğini dile getirdi.

İlçede 10 bin dekar alanda üretimi yapılan kurutmalık domatesin hasadına başlandığını, hasat edilen ürünlerin kesilip sergilerde kurutulduktan sonra bölgedeki işletmelerde paketlenip Avrupa ülkelerine ihraç edildiğini ifade eden Okur şöyle konuştu, ;;Avrupalılar kuru domatese büyük ilgi duyuyor. Yemeklerde ve salatalarda kullanımının yaygın olduğunu biliyoruz. Ancak bizim ülkemizde kurutulmuş domates tüketimi çok az, bunun damak zevkine vardığımızda bizimde bu ürüne olan talebimizin artacağını düşünüyorum. Saruhanlı bu manada önemli bir gelir elde ediyor. Ancak üretici para kazanamıyor.

Son 7 yıldır kurutulmuş domatesin fiyatı hep aynı, hiç değişmedi. Mazot fiyatı değişti, gübre fiyatı değişti, girdi maliyetleri değişti ancak domates fiyatı değişmedi. Domates fiyatında tam aksine bir düşüş var. Geçen yıl kilogramı 30 kuruş olan domates, bu yıl 15 ile 20 kuruş arasında tarladan çıkıyor. Bu da üreticinin zarar etmesine neden oluyor.;;

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER