banner249

İşin sırını açıkladı

Yatırım, Finans Uzmanı Jim Rogers, Türkiye’nin doğru politikayı uygulaması halinde yeniden gücünü gösterip diğer ekonomilerden daha iyi olacağını açıkladı.

İşin sırını açıkladı
banner240

Yatırım, Finans Uzmanı Jim Rogers, Fed'in ileride strateji değiştirerek yeniden parasal genişlemeyi hızlandıracağını söyleyerek, "Türkiye eğer doğru politikaları uygularsa, yeniden gücünü gösterecek ve diğer ekonomilerden daha iyi bir büyüme performansı sergileyecektir" dedi.


 Rogers, ABD ekonomisindeki iyileşme göstergelerinin gerçeklikten çok uzak olduğunu belirtti. "İlerde ABD Merkez Bankası ve bürokratlar panikleyecekler. İyi netice elde ettik düşüncesiyle yeniden para basmaya başlayacaklar. En sonunda herkes bir şekilde rahatlamış hissedecek kendini..." diyen Rogers, piyasaların bir süreliğine daha tırmanışını sürdüreceğini fakat bunun da sona ereceğini, ABD'nin "yapısal düzenlemeleri ve bunun bedelini ödemeyi erteledikçe", bu olumlu görünen sürecin de sonuna gelineceği görüşünü savundu. 

SIKINTININ HAFİFLETİLMESİNE YARDIMCI OLACAK 
Gelişmekte olan ülkelerin kendilerine has bir takım ekonomik zorlukları olduğunu, Merkez Bankası'nın faiz artışının Türk Lirası'ndaki sıkıntının hafifletilmesi için yardımcı olacağını belirten Rogers, fakat asıl olarak rekabetçiliğin ve cari açığın artırılmasının önemli olduğunu, bu alanlarda mesafe kaydedilmeden problemin tam olarak çözülemeyeceğini kaydetti. Zorluklara karşın Türkiye'nin ekonomik büyüme potansiyeline dikkati çeken Rogers, şunları kaydetti: 

"Türkiye'nin öncelikli olarak büyük bir cari açığı var. Türkiye henüz bu problemi çözmüş değil. Endonezya ve Hindistan bu problemi çözmüş durumda mı? Hayır. Bu ülkelerin kendi problemlerini çözmeleri gerekecektir. Fakat bütün bunları çözüme ulaştırdığında Türkiye yeniden muhteşem bir ülke olarak ortaya çıkacaktır. Türkiye eğer doğru politikaları uygularsa, yeniden gücünü gösterecek ve diğer ekonomilerden daha iyi bir büyüme performansı sergileyecektir." 

HİÇBİR ÜLKE MUAF DEĞİL 
Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan oynaklığın sadece Türkiye'ye has olmadığını, küresel ekonomide yaşananlardan hiçbir ülkenin muaf olmadığını dile getiren Jim Rogers, "Şu anda yaşanan kırılganlıklar sadece Türkiye'de değil, Hindistan'da, Endonezya'da ve birçok gelişmekte olan ülkede görülüyor" dedi. 

ABD Merkez Bankası'nın tahvil alımını azaltma programının inandırıcılıktan çok uzak olduğunu, ABD'nin borcunun hala çok yüksek olduğuna dikkati çeken Rogers, "Uzun bir süredir parasal genişlemeyle birlikte hepimiz çılgınlık sürecinden geçiyoruz. Tapering kesinlikle gerçekçi değil. Eğer gerçekçi olmuş olsaydı bu para basma işini baştan yapmazlardı, Fed'in bilançosunu 6 yılda 800 milyar dolardan 4 trilyona çıkarmazlardı. Bu deliliktir. Yapay likidite sona erdiğinde hepimiz bunu faturasını ödeyeceğiz" diye konuştu. 

SATMAYI DÜŞÜNMÜYORUM 
Dünyadaki emtia fiyatlarını ve performanslarını yakından takip eden ve altın yatırımlarıyla da tanınan Rogers, "Ben altınlarımı tutuyorum ve satmayı düşünmüyorum. Yakında altın alımı için yeni fırsatlar olabileceğini düşünüyorum. Fakat altınlarımı satmıyorum" dedi. 

Yatırımcıların sıklıkla kullandığı "güvenli liman" tanımına karşı çıkan Rogers, sözlerini şöyle tamamladı: "Şunu unutmayın, dünyada güvenli yatırım diye bir şey yoktur. Yatırımda bahsederken güvenli kelimesini unutmanız lazım. İnsanlar şu anda doların güvenli liman olduğunu düşünüyor. Hayır öyle değil. ABD doları kesinlikle güvenli liman olarak adlandırılabilecek bir yatırım değil."

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER